Завантаження ...
banner

Українські школи з 1 січня 2022 переходять на нове харчування: що зміниться

Українські школи з 1 січня 2022 переходять на нове харчування: що зміниться фото

В Україні завершиться перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування. Тож вже з 1 січня 2022 року школи повинні перейти на нове меню для учнів.

Тепер на законодавчому рівні також будуть закріплені інтереси дітей з дієтичними потребами. Підготовка з переходу на нові стандарти тривала більше року. Тоді ж почалася розробка нового меню – з овочами, фруктами та іншими корисними стравами. Наразі близько 4 тисяч освітніх та оздоровчих закладів перейшли на нове шкільне харчування.

А вже з 1 січня 2022 року всі заклади освіти мають харчувати учнів за новими рецептами. Для цього шеф-кухар Євген Клопотенко розробив для шкіл 160 нових страв, в яких обмежено кількість солі та цукру, а натомість збільшено кількість м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Зі шкільних їдалень зникнуть продукти, які не належать до корисних для здоров’я. Не буде ковбаси, паштетів та сосисок. Також зникнуть солодощі, а також солодкі напої, в тому числі солодкі чай та йогурти.

Чим заборонено годувати дітей у школах:

  •     м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва;
  •     гриби;
  •     непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
  •     непастеризовані соки, газовані напої та кава.
  •    рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і  підсолоджувачів;  
  •     продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
  •     продукція домашнього виробництва;
  •   також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

за інф. 24tv.ua/ukrayinski-shkoli

Читати по темі: Що зміниться з 1 січня?

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: