Завантаження ...
banner
banner

13 січня — Щедрий вечір: як правильно зустріти Старий Новий рік

13 січня — Щедрий вечір: як правильно зустріти Старий Новий рік фото

Новий рік в Україні святкують двічі, 1 та 14 січня. Усе через розбіжність у григоріанському та юліанському календарях. І хоча офіційне святкування Нового року припадає на перший день січня, але є багато таких, хто з святкує Новий рік за старим стилем, а саме 14 січня. 

У народі свято називають "Старий Новий рік". Попри те, що свято вважають залишком стародавнього дохристиянського звичаю, традиції пов'язані із ним бережуть і донині.До того ж сучасний Новий рік припадає на різдвяний піст, а Старий Новий рік – вже ні, тож відсвяткувати можна від душі. 

Приготування до зустрічі "Нового року" розпочинаються ще 13 січня. Саме тоді святкують Щедрий Вечір. Слід додати, що за християнським календарем 13 січня відзначається День преподобної Меланії. У народі ці свята об'єднали, і тепер маємо Щедрий Вечір, або, як ще його називають — свято "Меланки".

Ввечері 13 січня відбуваються урочисті Богослужіння. Як і на святвечір перед Різдвом 13 січня готують святкову вечерю, яку ще називають "щедрою". Страви на столі мають стояти не пісні: кутя, м'ясо, фрукти та овочі, пироги тощо.

  • "Чим пишніший стіл накриє господиня, тим багатший рік матиме сім'я".

За новорічний стіл слід сідати всією родиною. Важливо, щоб одяг цього дня був новим, або ж ретельно випраний. А ще ввечері 13 січня слід залагодити усі конфлікти та попросити прощення, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді. 

За традицією ввечері 13 січня щедрують та водять "Меланку". Раніше щедрівники в костюмах ходили від хати до хати, співали пісень, веселили господарів танцями та жартівливими сценками. А ось вранці 14 січня, хлопці посівають й так вітають господарів з Новим роком. 

А от дівчата вечері на Старий Новий рік ворожать. Вважали, що саме у Василів день будь-яке ворожіння збудеться. Щоправда, церква забороняє будь-яке ворожіння. Вважається, що так можна викликати нечисту силу.

https://vsim.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: