Завантаження ...
banner

Український фільм "Терикони" про життя дітей у "сірій зоні" на Донбасі покажуть на 72-му Берлінале

Український фільм "Терикони" про життя дітей у "сірій зоні" на Донбасі покажуть на 72-му Берлінале фото

Світова прем'єра документального фільму режисера Тараса Томенка "Терикони" відбудеться на 72-му Берлінському кінофестивалі. Стрічку відібрано до конкурсної секції Берлінале – "Generation Kplus".

Про це повідомляє пресслужба Державного агентства України з питань кіно.

Фільм "Терикони" розповідає історію про дітей, котрі бачать війну не по телевізору і про дитинство, котре продовжується, незважаючи на війну. Про дітей, які постраждали від обстрілів, які втратили батьків та близьких, але продовжують жити та любити там, де для інших життя полишило надію.

Головна героїня стрічки – Настя. Їй 15 років. Вона проживає в маленькому шахтарському містечку Торецьк, що розташоване на Сході України та до цього часу знаходиться в "сірій зоні". Місто стоїть на лінії розмежування: це означає, що майже кожного дня воно знаходиться під обстрілами. У Насті посттравматичний синдром. У 2015 році, в новорічну ніч, три снаряди ГРАД зруйнували її будинок. Від світу Настя ховається у віртуальній реальності: вона живе музикою з інтернету та набирається надії з мережі. Школа, в яку зрідка ходить Настя, знаходиться на відстані 800 метрів від позицій терористів і неодноразово ставала мішенню російських військ.

В подібній ситуації перебувають понад 10 тисяч дітей в Україні, які проживають у "сірій зоні" на Сході країни.

Фільм пресслужба Держкіно

Фільм "Терикони" показує життя дітей, які проживають у "сірій зоні" на Сході України

Томенко досліджує цю тему з початку війни на Донбасі. З 2014 року ним було зібрано безліч матеріалів та свідчень, які у 2017 році, після розмови із продюсером Володимиром Філіпповим (ІнсайтМедіа), перетворились на проєкт "Терикони". У 2021 році фільм "Терикони" став учасником секції Work in Progress Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах та отримав Перший приз від телеканалу "Україна" у секції Work in Progress Одеського міжнародного кінофестивалю.

Що відомо

  • 72-й Берлінський кінофестиваль пройде з 10 до 20 лютого 2022 року. Його проведе американський режисер, сценарист та продюсер М. Найт Ш'ямалан.
  • Generation — одна из конкурсних секцій Берлінського кінофестивалю. Вона присвячена фільмам про дітей та розділена на дві частини (за віком): Generation Kplus (діти) и Generation 14plus (підлітки). Томенко вже має нагороду Best short film програми "Panorama" 51-го Берлінського кінофестивалю за стрічку "Тир".
  • Проєкт фільму "Терикони" став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Виробництво – "ІнсайтМедіа".
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: