Завантаження ...
banner
banner

Які існують ризики і як підготуватися до зачаття та пологів після 30

Які існують ризики і як підготуватися до зачаття та пологів після 30 фото

Нині по всьому світу спостерігається тенденція відкладати батьківство. Дедалі частіше жінки народжують після 30 років. За даними Центрів із контролю та профілактики захворювань (CDC), 2016 року рівень народжуваності серед жінок у віці 30 – 34 років у США вперше за останні три десятиліття перевищив цей показник серед жінок віком від 25 до 29 років. Аналогічна тенденція спостерігається і в Україні: середній вік материнства за останні 10 років в нашій країні збільшився на 3 роки.

Ризики пізньої вагітності

Важче зачати дитину

Із віком у жінки зменшується кількість і погіршується якість яйцеклітин. Проблеми може мати і її партнер, адже фертильність у чоловіків – через зменшення рухливості та обсягу сперми – також знижується. Тож поєднання вікових чинників партнерів ще більше ускладнює зачаття дитини.

Штучне запліднення в бальзаківському віці теж дається складніше. Медики застерігають: таким чином вагітніє близько 74% пацієнток у віці до 31 року, тим часом для жінок у віці від 31 до 34 років цей показник становить 61%, а після 35 років – 54%.

Зростає ризик генетичних хвороб у немовляти

У міру старіння жінки зростає ризик розвитку в плоду генетичних хвороб, зокрема синдрому Дауна. У 25-річних жінок частота ембріонів із синдромом Дауна на 10-му тижні вагітності становить 1 на 1 064 випадків. У 30-річних ризик цієї патології зростає до 1 на 686 випадків, у 35 років – до 1 на 240. Частота народження дітей із синдромом Дауна 40-річними жінками збільшується до 1 на 53 випадки, а в групі віком від 45 років вона становить уже 1 випадок на 19.

Зростає ймовірність народження недоношеної дитини та погіршення здоров'я матері

Ризик викидня з віком жінки, на жаль, також зростає. Для вагітних у віці 20 – 24 років він становить 8,9%. А от із 45 років сягає аж 74,7%! Вважається, що невиношування вагітності спричиняється зниженням якості яйцеклітин. Крім того, жінки у віці від 35 років, за даними Канадської медичної асоціації, частіше народжують мертву дитину.

Також після 34 років частішають ускладнення під час вагітності та пологів, зокрема:

  • гестаційний діабет,
  • передлежання плаценти,
  • тазове передлежання дитини,
  • екстрений кесарів розтин,
  • післяпологова кровотеча.

Через низку вікових ускладнень зростає й рівень смертності породіль. Серед вагітних у віці від 40 років частіше фіксуються випадки ішемічного інсульту, геморагічного шоку та смерті від серцево-судинних захворювань.

Сумна статистика, але, плануючи вагітність, слід зважати на ці дані. Що ретельніше ви підготуєтесь, то більше у вас шансів привести на світ здорового малюка й зберегти своє здоров'я.

Пологи - нормальний фізіологічний процес, навіть якщо жінці за 30. При сучасному рівні розвитку акушерства кожна жінка може народити здорову дитину, і вік зовсім не є протипоказанням до пологів. Слід тільки дотримуватисяособливі правила, тому що пізня вагітність має більше шансів на ускладнення при пологах.

Спочатку потрібно провести загальне оздоровлення організму, так як вагітність і пологи вимагають мобілізації всіх його резервів: до нових умов повинні адаптуватися серцево-судинна, травна і дихальна системи. Необхідно лікування хронічних запальних процесів статевих органів, корекція функції кишечника,санірування порожнини рота. До настання вагітності рекомендується трохи відпочити і пройти курс вітамінотерапії. Але все це потрібно погоджувати з лікарем гінекологом.

У чому суттєва відмінність пологів до 30-ти років і після?
Найважливіше відмінність полягає у фізіологічних змінах будови тазового дна. Справа в тому, що будова тазового дна у вісімнадцятирічної і тридцятирічної жінки сильно відрізняються один від одного. У першій - високий відсоток еластичних волокон, а у другої - ті ж волокна замінюються більш щільними і менш податливимиколагеновими. У процесі пологів дитина розкриває тазове дно за рахунок родового дії матки і зусиль черевного преса. Еластична функція тазового дна грає важливу роль в механізмі пологів і в післяпологовому. Тому під час пологів частіше наступають порушення у жінок, вперше народжують після 30-ти років. Пізніше у таких жінок буває підвищена вірогідність опущення матки і піхви, що може призводити до розвитку деяких форм нетримання сечі. Тому після пологів слід зміцнювати м'язи тазовогодна і передньої черевної стінки.

Хотілося б відзначити, що в першій половині вагітності як правило не виникають якісьспецифічні ускладнення, пов'язані з віком, якщо тільки до цього часу в жінки не накопичився букет хвороб, що мають відношення до абортів і хронічних запальних захворювань.

З початку вагітності особливе значення має правильне харчування і забезпечення організму достатньою кількістю вітамінів. З плином часу на перший план виходить психологічна і фізична підготовка безпосередньо до пологів.Одна з головних передумов успішного результату вагітності - це турбота і увага з боку близьких, рідних, і особливо чоловіка. Повірте, якщо поруч люблячий чоловік, вагітність і пологи, як правило, протікають успішно. Слід ще зазначити, що при перших пологах після тридцяти кілька підвищена ймовірність того, що може знадобитися кесарів розтин, і жінці слід знати основні особливості цієї операції, щоб бути психологічно підготовленої до можливості такого результату подій.

Джерело: https://healthy.24tv.uahttps://www.apteka-puls.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: