Завантаження ...
banner

Переговори України та Росії у Стамбулі: інтенсивні консультації з декількох питань

Переговори України та Росії у Стамбулі: інтенсивні консультації з декількох питань фото

На переговорах української та російської делегацій, що проходять у Стамбулі, сторони обговорюють договір про міжнародні гарантії безпеки для України, припинення вогню та вирішення гуманітарних питань на території України.

Про це повідомив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк на проміжному брифінгу в Туреччині:

"Зараз ідуть інтенсивні консультації з декількох важливих питань. Ключове з них – договір про міжнародні гарантії безпеки для України. Тільки з цим договором ми можемо закінчити війну так, як це потрібно Україні. 

Не менш важливий блок питань – припинення вогню заради того, щоб ми могли вирішити гуманітарні проблеми, які накопичилася"

Подоляк додав, що "сьогодні маємо ще одну проблему, вона стає все більшою і більшою – це проблема ескалації війни, ескалації ненависті, ескалації порушення звичаїв і правил ведення війни не тільки на полях боїв". За його словами, і в прямому ефірі подеколи йдуть заклики знищувати ту чи іншу націю, порушується Женевська конвенція по відношенню до військовополонених. 

ЗСУ буде слідкувати, щоб не порушувалися права російських військовополонених і очікують цього ж від російської сторони. Подоляк наглосив, що обидві сторони мають дотримуватися конвенцій і зупиняти їх порушення.

Нагадаємо

За столом перемовин від України: голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, міністр оборони Олексій Резніков, депутати Андрій Костін і Рустем Умеров, радник голови ОП Михайло Подоляк, заступник голови ОП Кирило Тимошенко, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький, генерал Олександр Кириленко, дипломат і колишній чиновник Олександр Чалий.

Російський олігарх Роман Абрамович перед початком переговорів у Стамбулі переговорив із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та членами делегацій.

Давид Арахамія взяв участь у тет-а-тет зустрічі голів делегацій із помічником президента Росії Володимиром Мединським.

Передісторія: 

  • Перші три раунди переговорів української та російської делегацій відбулися очно на території Білоурсі – 28 лютого, 3 березня та 7 березня, згодом делегації працювали над пропозиціями щодо миру постійно у форматі відеозв’язку.
  • 10 березня в турецькій Анталії відбулася зустріч міністрів закордонних справ України та Росії – Дмитра Кулеби та Сергія Лаврова. Вони обговорили питання гуманітарного коридору в Маріуполь та з міста і загальне 24-годинне припинення вогню, але не досягли прогресу.
  • 27 березня делегації домовилися провести наступний живий раунд переговорів у Туреччині 29-30 березня, а президенти Туреччини та Росії Реджеп Таїп Ердоган та Володимир Путін домовилися, що нова зустріч української та російської делегацій відбудеться у Стамбулі.
  • Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявляв, що українська делегація на переговорах з РФ у Туреччині не планує обговорювати питання проведення референдуму.
  • Джерела "The Financial Times" повідомили, що Росія нібито зняла свої вимоги до України щодо "денацифікації", "демілітаризації" та статусу російської мови в Україні.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: