Завантаження ...
banner
banner

Небанківським установам заборонили показувати курс валют

Небанківським установам заборонили показувати курс валют фото

Національний банк заборонив пунктами обміну валют, які не є банками, публікувати інформацію про курс валют на табло. Такі обмеження для того, щоб мінімізувати спекуляції на валютному ринку в умовах війни.

Інформація про встановленя курси купівлі та продажу валют повинна надаватися тільки в одному вигляді – у копії наказу про встановлення таких курсів. 

 

"Небанківські установи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті валютного ринку, підтримуючи цим фактично існування «банкоматного туризму». Таке підвищення курсу виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту й пропозиції у безготівковому сегменті валютного ринку та може свідчити про винятково спекулятивні підходи до курсоутворення небанківськими установами2, - вважають у Нацбанку.

 

Крім того, регулятор поновив обов’язок для таких установ надавати інформацію до Реєстру приміщень, в яких здійснюються валютні операції, що передбачають використання готівки в національній або іноземній валютах. Також у цих установах повинне здійснюватися відеоспостереження.

Також НБУ хоче посилити контроль за використанням касових апаратів при купівлі та продажу валют – для цього інформація пр використанні реєстраторів розрахункових операцій буде передаватися до центробанку.

 

"Відповідні небанківські установи ухиляються і практично не сплачують податок на прибуток. Так, сплачений податок на прибуток таких компаній становить всього 0,00185% від обсягу купленої ними валюти або близько 7 млн грн за рік на весь ринок. За оцінками НБУ, в першому півріччі 2022 року середня сума податку на прибуток, сплачена одним підрозділом відповідних небанківських установ, становила 165 гривень на місяць", – пояснює Нацбанк.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: