Завантаження ...
banner

Залужний розповів, якими будуть цілі ЗСУ у 2023 році

Залужний розповів, якими будуть цілі ЗСУ у 2023 році фото

У 2023 році Україна має усунути переваги Росії у наявності озброєнь великої дальності, а також географічної віддаленості регіонів РФ від зони бойових дій, чого можна досягнути у співпраці із західними партнерами.

Про це йдеться у дописі за авторством головнокомандувача Збройними силами України Валерія Залужного та першого заступника голови комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки, генерал-лейтенанта Михайла Забродського, оприлюдненого Укрінформом.

За словами військових, нині лишається небагато сподівань на те, що війна не продовжиться у 2023 році. З огляду на це Залужний та Забродський закликають розглядати перспективи на наступний рік, і робити це не лише в форматі передбачень та припущень.

Зокрема, на переконання Валерія Залужного та Михайла Забродського, втрата Росією, наприклад, контролю над Кримом суттєво не вплинула б на її здатність завдавати ракетні та авіаційні удари по території України. При цьому вони звертають увагу й на диспропорцію у спроможностях російських та українських сил.

"Найбільш показовим її втіленням є різниця в граничній досяжності засобів ураження. Якщо для ЗС РФ вона становить до 2000 км з урахуванням дальності польоту крилатих ракет повітряного базування, то для ЗС України вона фактично обмежена 100 км дальністю польоту ракет і глибини розташування стартових позицій застарілих ОТРК", — пишуть військові.

Відтак із самого початку широкомасштабної агресії засоби ураження Збройних сил України мають досяжність майже у 20 разів меншу, ніж має Росія, зауважують Залужний та Забродський.

"У перекладі на мову військової практики це означає, що ЗС України, в кращому випадку, можуть завдавати удари застарілими засобами ураження лише на глибину оперативного тилу противника. В той час як противник здатний безкарно завдавати точкових ударів по цілях на всю глибину території країни", — зазначають вони.

Автори констатують, що неможливо одночасно позбавити Росію такої суттєвої переваги, однак цьому може зарадити постачання партнерами України для ЗСУ систем озброєння або певних найменувань боєприпасів із відповідною дальністю дії.

"На увазі мається не тільки і не стільки певні найменування,  такі як, наприклад, ракета MGM-140B ATACMS Block 1A для РСЗВ Himars. Має бути застосовано комплексний підхід до переоснащення артилерії, ракетних військ, тактичної авіації і Військово-морських сил ЗС України та інших складових їх могутності. Обговорення повинно вестись стосовно створення або нарощування спроможностей, а не виключно про кількість озброєння і обладнання для бригад, що плануються до переоснащення", — пояснюють генерали.

Залужний та Забродський також звертають увагу й на географічну віддаленість більшості російських громадян від зони бойових дій, що впливає на сприйняття ними війни в Україні.

"Завдяки цьому віддаленню громадяни РФ не так болісно сприймають втрати, невдачі, а головне — вартість цієї війни в усіх її розуміннях. Переконливим прикладом правильності такого підходу в поточному році є успішні зусилля ЗС України з фізичного перенесення бойових дій на тимчасово окуповану територію АР Крим", — зазначають вони.

Відтак одне із головних завдань для ЗС України на 2023 рік полягає в тому, щоб зробити для росіян гострішим відчуття реальності війни попри значну відстань до цілей. За словами авторів, українські військові мають усунути ту безкарність, яку забезпечує віддаленість більшості регіонів Росії від України.

"Очевидно, що оперативні й стратегічні перспективи на 2023 рік для України в разі отримання відповідних засобів по-іншому виглядатимуть зовсім інакше, ніж сьогодні. Наявність навіть самої загрози використання ЗС України засобів ураження відповідної досяжності буде примушувати РФ по-іншому розглядати і природу, і перебіг, і результат нашого протистояння", — підкреслюють генерали.

Водночас отримання відповідної зброї від партнерів слід розглядати для України лише як рішення для перехідного періоду. Від початку війни гостро стоїть проблема відновлення і налагодження власного проєктування і виробництва зразків високотехнологічного озброєння, яке матиме відповідні параметри, зокрема, щодо дальності застосування, зазначають посадовці.

При цьому протидія України російській агресії потребує і ще довго потребуватиме значних матеріальних ресурсів і грошових витрат, вважають автори.

"Щоденні витрати боєприпасів ЗС України, наприклад, артилерійських снарядів з розрахунку на одну гармату, в середньому втричі перевищують показники Королівської артилерії Британської армії в часи Першої світової війни. З урахуванням тривалості війни і перспектив на кампанію 2023 року, навряд чи ці показники будуть зменшуватись", — пишуть вони.

Відтак у 2023 році матеріальною основою українського супротиву повинна залишатися значна за обсягами військово-технічна допомога країн-партнерів.

Водночас Валерій Залужний та Михайло Забродський закликають не нехтувати й небезпекою застосування Росією ядерної зброї. Вони нагадали, що бойові дії на території України вже продемонстрували, наскільки РФ нехтує питаннями світової ядерної безпеки навіть у війні із застосуванням звичайних засобів.

Титульне фото: Serhii Nuzhnenko

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: