Завантаження ...
banner
banner

29 вересня - День пам'яті трагедії Бабиного Яру

29 вересня - День пам'яті трагедії Бабиного Яру фото

29 вересня 2022 року виповнюється 81-ті роковини однієї з найтрагічніших сторінок в історії ХХ століття – початку масових розстрілів мирного населення, вчинених гітлерівцями в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва у 1941-1943 роках.

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами. Серед них – євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, «саботажники», порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова.

Масовий розстріл євреїв у Бабиному Ярі 29–30 вересня 1941 року став символом «Голокосту від куль» і нацистської політики масового знищення людей.

Розстріли в урочищі розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації міста.

Найтрагічнішими стали 29–30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва. В німецьких донесеннях цю операцію назвали «гросакцією» («велика акція», від нім. Großaktion). Формальним приводом для неї стала радянська диверсія зі знищення Хрещатика 24 вересня.

Нацистська операція в Бабиному Ярі 29–30 вересня стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. Більшість населених пунктів України мають свої більші чи менші «бабині яри» – місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв.

На Чернігівщині розстріляно за різними підрахунками істориків від 4 до 6 тисяч євреїв.

Урочище Березовий Рів є місцем пам’яті у Чернігові про жертви Голокосту. Тут нацисти упродовж 1941—1943 років проводили масові розстріли євреїв. Також сюди, на околицю міста, у вантажних машинах вони привозили пацієнтів міської психоневрологічної лікарні – чоловіків, жінок і дітей. За свідченнями очевидців, у яру було розстріляно більш ніж 1500 людей, з них понад 800 – євреї.

Пам’ятник жертвам встановили в 1963 році, але без інформації, що це місце масового вбивства євреїв.

Фото Чернігівський обласний ТЦК та СП

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: