Завантаження ...
banner

Чехія отримає від США 8 нових бойових гелікоптерів, замість переданих Україні

Чехія отримає від США 8 нових бойових гелікоптерів, замість переданих Україні фото

Чехія отримає від Корпусу морської піхоти США шість бойових вертольотів Bell AH-1Z Viper та два вертольоти UH-1Y Bell AH-1Z Viper замість переданих Україні своїх гелікоптерів. Про це повідомляє Радіо Прага.

Як повідомила компанія-виробник Bell, подаровані машини мають бути оснащені аналогічно тим, які Чехія закуповує новими – чотири вертольоти AH-1Z Viper та вісім вертольотів UH-1Y Venom, постачання яких здійсниться у 2023 році. Чехія стане єдиним користувачем цих вертольотів у Європі.

Представник Bell Нейт Грін повідомив причини, за якими було вирішено надати вертольоти Чехії.

"Через те, що відбувається в Україні, і через ставлення Чеської Республіки до України, яка відправила туди старі вертольоти, між урядами США та Чехії було укладено угоду про передачу деяких з невикористовуваних машин на додаток до тих, які ми виготовляємо для Чехії", — сказав він.

Очікується, що машини надійдуть зі складу 367-ї ескадрильї Scarface Корпусу морської піхоти США HMLA, яка була розформована в квітні цього року в рамках реорганізації Корпусу морської піхоти США.

Наразі відомо, що у жовтні уряд Чехії ухвалив новий пакет військової допомоги для України. Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова повідомила, що до нового пакету допомоги входить важка техніка, водночас деталей вона не назвала з міркувань безпеки. Також за її словами експорт військової техніки з Чехії в Україну в цьому році досяг 47 мільярдів крон. Чеська держава вже надала Україні допомогу в розмірі 4,2 мільярда доларів.

suspilne.media

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: