Завантаження ...
banner
banner

Техніка українців уже псується: до чого спричиняють стрибки напруги електроенергії

Техніка українців уже псується: до чого спричиняють стрибки напруги електроенергії фото

Через атаку РФ на енергосистему України псується техніка. Під час відновлення подачі струму почастішали випадки стрибків напруги. В результаті, навіть якщо техніка миттєво не виходить з ладу, вона псується значно швидше.

Про це розповів інженер-електрик Віталій Чех. Так, найскладніша ситуація – у старому житловому фонді ("хрущовках"), дуже часто щитків усередині квартир немає, а в щитках у під'їздах "повний безлад". Контакти не затягнуті, підключення відбувається хаотично та напряму.

"У під'їздах усередині щитків часто повне свавілля відбувається. Потрібно викликати будь-якого електрика, відключати будинок від мережі та підключати реле напруги", – розповідає Чех. Таке реле коштуватиме лише 800-1500 грн (залежно від виробника), але при цьому може захистити техніку на десятки тисяч гривень.

Якщо щиток є усередині квартири, то реле можна встановити індивідуально (як і стабілізатор напруги). Принцип роботи реле дозволяє у разі різкого падіння чи зростання напруги відключати подачу струму до стабілізації. Техніка не отримує "шкідливого" струму.

Інженер також зазначає: навіть якщо ваша техніка порівняно стабільно працює, через перепади напруги термін її служби скорочується.

Утримати стабільну напругу в умовах пошкодження енергосистеми та постійних відключень складно. Тому часто під час включення електромережі замість 220В у квартири подають напругу в 170-260В. Якщо ж виходить з ладу нульовий провідник, напруга може підскочити вище 300В. Деякі прилади через це миттєво псуються.

Як повідомляв OBOZREVATEL, за словами виконавчого директора ДТЕК Дмитра Сахарука, українцям необхідно готуватися до тривалих відключень електрики. А планові відключення змінять планові включення, коли світло подаватимуть по 2-3 години на добу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: