Завантаження ...
banner
banner

Франція починає роботу над створенням спецтрибуналу для Росії: чи покарають Путіна?

Франція починає роботу над створенням спецтрибуналу для Росії: чи покарають Путіна?  фото

Франція спільно з європейськими та українськими партнерами розпочала роботу над створенням спецтрибуналу, щодо воєнних злочинів Росії в Україні. У Парижі підкреслили, що боротьба з безкарністю окупантів є пріоритетом для Франції.

Про це повідомила пресслужба міністерства закордонних справ Франції. У відомстві опублікували свою позицію після зустрічі з агентом України в суді ООН Антоном Кориневичем.

"Ми мобілізувалися на підтримку як української системи правосуддя, так і Міжнародного кримінального суду, які компетентні проводити неупереджені та незалежні розслідування, щоб винних у цих злочинах було притягнуто до відповідальності", – сказано в повідомленні.

Зазначається, що Франція спільно з іншими західними союзниками добиватиметься досягнення максимально широкого консенсусу в міжнародному співтоваристві.

На ініціативу Франції відповіли в офісі президента України. Його глава Андрій Єрмак написав у Telegram-каналі, що вдячний партнерам за те, що вони почули аргументи України.

Чи покарають Путіна?

У зв'язку з активним обговоренням майбутнього трибуналу залишається актуальним питання, кого можуть судити і чи відповість за свої злочини президент РФ Володимир Путін, який розв'язав війну.

Міжнародний кримінальний суд має повноваження притягати до відповідальності осіб із посадовим імунітетом: президентів, прем'єр-міністрів тощо.

Україна визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, тому це дає право суду розслідувати порушення на території нашої країни, зокрема злочини проти людяності, воєнні злочини та геноцид.

Однак питання щодо притягнення до відповідальності політичного керівництва окремо регламентує Римський статут, який не ратифікований ні Україною, ні РФ.

Кориневич зі свого боку дотримується думки, що має бути створений окремий Міжнародний трибунал, який би займався виключно 

пунктом "агресія РФ проти України".

Інші пункти – геноцид, воєнні злочини та злочини проти людяності мають залишитися у роботі Міжнародного кримінального суду.

Раніше президент Латвії Егілс Левітс заявив про необхідність створити спеціальний трибунал для розслідування злочинів, які російські військові скоїли в Україні. Він закликав світову спільноту підтримати цю ідею.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: