Завантаження ...
banner

Як буде відбуватися мобілізація в Україні в 2023: роз'яснення

Як буде відбуватися мобілізація в Україні в 2023: роз'яснення фото

Через війну в Україні проводиться загальна мобілізація, терміни якої постійно подовжують разом із дією воєнного стану. За оцінками військових, вона продовжиться і 2023 році. Проте, вручення повістки ще не означає відправлення на передову. Кого заберуть на службу першочергово - читайте у матеріалі

У нашій країні мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років

Як відбуватиметься мобілізація 2023 року?

На підставі Указу президента України № 69/2022 "Про загальну мобілізацію", остання в Україні проходитиме і наступного року. Зокрема, для забезпечення не тільки оборони, а й для наступу.

В інтерв'ю ТСН.ua начальник Київського міського центру комплектування та соціальної підтримки, полковник Юрій Максимів пояснив: 

 

"На нас чекає перемога, знищення ворогів і звільнення рідної землі. Дай Бог, щоб це було 2023 року. Але мобілізаційні заходи будуть проводитися, це необхідність. Поки ми воюємо – повинні гарантовано мати особовий склад для оборони та наступу, щоб звільнити наші землі"

За його словами, повістки, як і нині першочергово отримуватимуть усі військовозобов'язані чоловіки.

Кого насамперед відправлять до бойових військових частин

Як відомо, Верховна Рада скасувала призов на строкову військову службу під час війни. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки будуть проводити лише медичний огляд чоловіків віком до 27 років із метою продовження їхнього перебування на обліку або зняття з нього.

Першочергово комплектування бойових військових частин проводиться за рахунок резервістів, колишніх учасників АТО і ООС, із поступовим нарощуванням чисельності підрозділів за рахунок військовослужбовців і військовозобов’язаних.

Призов військовозобов'язаних і резервістів здійснюється в обсягах, визначених мобілізаційними планами, що мають гриф таємності.

 

"Вручення повісток триває. Повістка не дорівнює мобілізації і не означає відправлення людини одразу на передову. Вона видається з метою уточнення інформації про неї, а не її негайну мобілізацію до військової частини", – зазначив начальник Житомирського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ігор Бацюн.

За його словами, і нині, й у 2023 році людина, яка отримала повістку, має у визначений термін прийти до військкомату. Це стосується й тих, хто має право на відстрочку або непридатний до служби за станом здоров'я.

Водночас за порушення законодавства про мобілізацію передбачено кримінальну відповідальність.

Про те ж, кого з працівників можна забронювати під час мобілізації та як це зробити, – читайте у матеріалі за посиланням.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: