Завантаження ...
banner
banner

Ексголові "Нафтогазу" Коболєву оголосили підозру: що відомо?

Ексголові "Нафтогазу" Коболєву оголосили підозру: що відомо? фото

Ексглаві "Нафтогазу" України Андрію Коболєву повідомили про підозру. Його підозрюють у розкраданні понад 229 млн гривень. Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро.

"НАБУ і САП повідомили колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" про підозру у заволодінні у 2018 році понад 229 мільйонів гривень", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, Коболєв, який очолював компанію у 2014-2021 роках, в травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії. На підставі наказу йому виплатили майже 261 мільйон гривень (еквівалент 10 мільйонів доларів США) за "екстраординарні досягнення", — позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 роках.

"Ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн грн", — підкреслили в Бюро.

Як вважає слідство, загалом упродовж 2018 року Коболєву незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 мільйона гривень (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

Коболєв відмовився прокоментувати ситуацію Суспільному, зазначивши, що зараз перебуває з адвокатом.

"Вибачте, зараз коментарів не даю. Я зараз з адвокатом. Самі розумієте. Можливо, пізніше", — зазначив він.

Що відомо про премію Коболєва у "Нафтогазі"

Наприкінці грудня 2019-го Україна отримала 2,9 мільярда доларів від Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу. Після цього керівництво НАК "Нафтогаз України" проголосувало за виплату премії правлінню компанії у розмірі 1% від цієї суми. Таким чином, сума премії становила 29 мільйонів доларів, або близько 700 мільйонів гривень.

На початку 2020 року директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що триває досудове розслідування щодо премій для керівництва НАК "Нафтогаз" за перемогу над російським Газпромом у Стокгольмському арбітражі.

3 березня того ж року Кабінет міністрів заборонив виплачувати керівникам державних компаній зарплатню більш ніж 1,25 мільйона гривень. Раніше повідомлялося, що заробітна плата голови Нафтогазу Андрія Коболєва становить понад 1 мільйон гривень на місяць.

У серпні 2020-го Кабінет міністрів встановив максимально допустимий розмір базової винагороди для членів наглядової ради Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в розмірі 246,8 тисячі гривень на місяць.

Поняття «міжнародний розшук», а також «оголошення особи у розшук інтерпол» кримінальним процесуальним законодавством не визначене. Це формує неоднозначне його розуміння різними суддями.

Ексглаві "Нафтогазу" Коболєву оголосили про підозру за багатомільйонні премії: він відреагував

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: