Завантаження ...
banner
banner

Резніков анонсував реформу харчування у ЗСУ: що зміниться?

Резніков анонсував реформу харчування у ЗСУ: що зміниться?  фото

Міноборони планує розширити кількість постачальників харчів у Збройні сили. Крім того, запровадити гнучку систему меню з урахуванням потреб веганів та людей, які дотримуються особливостей харчування з огляду на релігійні переконання, заявив міністр Олексій Резніков. Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Зокрема, Олексій Резніков повідомив, що після скандалу через закупівлі продуктів для війська від початку тижня взяв участь у засіданні Комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, а також зустрівся із членами парламентського Комітету з питань антикорупційної політики.

 

"Для мене було честю вперше взяти участь у засіданні Комітету з питань антикорупційної політики, який надаватиме допомогу Міноборони у формуванні процедур. Я поінформував народних депутатів про угоди з постачальниками та помилки у цих документах, які були знайдені наприкінці грудня. Внаслідок чого було розпочато детальну перевірку, а самі угоди не були зареєстровані у Держказначействі. Тобто юридична процедура за ними була зупинена", — зазначив урядовець.

 

Резніков нагадав про низку кадрових рішень в Міноборони, обумовлених скандалом, додавши, що для уточнення окремих цінових параметрів в угодах замовлено експертизу спеціалізованого державного інституту Міністерства юстиції України. За його словами, протягом цього тижня Міноборони планує зареєструвати уточнені угоди у Державному казначействі.

Окрім того, Резніков пояснив депутатам специфіку закупівлі послуги харчування Міністерством оборони. Зокрема, він розповів про досвід та складнощі, з якими стикається міністерство, працюючи за системою каталогу.

 

"Ця система, запроваджена у 2016 році, стала певною революцією, яка дозволила покінчити у ЗСУ з радянською практикою харчування. Пам’ятаю цю радянську систему харчування ще з часів служби в армії. Радянська система передбачає наявність лише 30 видів продуктів з мінімальним якісно-кількісними характеристиками — "м’ясо", "птиця" тощо. Коли солдат повинен отримувати 1,7 кг їжі на добу, без врахування хлібу. Так само вона передбачає, що армія повинна мати свої свинарники, ферми, закуповувати раз на рік картоплю і їсти її весь рік, перебираючи гнилу, тощо", — зазначив міністр.

 

Резніков підкреслив, що нині у системі каталогу є вибір з 409 позицій, з яких начпроди військових частин формують для бійців раціон з енергетичною цінністю 3500 калорій на добу.

"Це одночасно і крок вперед, і нові ризики. Адже тільки курятини у каталозі 7 найменувань, що передбачає різні ціни. Дана система в цілому працює, кількість скарг на якість харчування незначна, хіба що на відсутність деяких екзотичних фруктів. Навпаки – багато позитивних відгуків. Але це занадто велика дискреція, у якій зловмисники шукають лазівки. Ми повинні їх закрити", — наголосив посадовець.

Що пропонує змінити Резніков

Олексій Резніков зауважив, що за час його керівництва Міноборони вдалося ліквідувати монополію у сфері забезпечення харчування ЗСУ, що зробило систему забезпечення ЗСУ більш стійкою.

"Саме завдяки диверсифікації постачальників нам вдалося успішно пройти 2022 рік, коли чисельність армії за короткий термін зросла у рази. Цей досвід ми будемо розширювати", — зазначив він.

Міністр визначив новим завданням створення правил, які покликані виключити можливість змов та зловживань на місцях між представниками бізнесу та начпродами військових частин.

 

"Рішення я вбачаю в тому, щоб запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню. В основі формування якого будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грам/шт.) та калорії. Це поширений у НАТО підхід", — пояснив Резніков.

 

На засіданні антикорупційного комітету міністр озвучив зобов’язання запровадити меню впродовж 4-5 місяців.

"Щоб запустити цей процес я буду просити організувати спільне засідання двох комітетів, адже буде потрібно сконцентрувати фахівців та забезпечити необхідний імпульс. Необхідно створити робочу групу, яка відпрацює по усіх вимірах — від процедур впровадження до змісту меню", — розповів посадовець.

Водночас Резніков нагадав, що існують особливі вимоги до харчування видів, родів та сил ЗСУ, що створює додаткові складнощі.

"Є ВМСУ, десантники, авіація зі своїми особливостями. Є відмінності між харчування у польових умовах на фронті та у пункті постійної дислокації. Весь цей масив необхідно опрацювати. Ми почали готувати ґрунт для цих змін восени, але під час війни маємо діяти акуратно, адже безперервність постачання продовольства — безумовний пріоритет", — пояснив міністр.

За його словами, при цьому Міноборони планує запровадити окремі меню для веганів та людей, які дотримуються особливостей харчування з огляду на релігійні переконання.

 

"В наших планах розробити веганське, халяльне, кошерне меню та пісне меню християнської традиції. Щоб цей вибір був. Адже Україну захищають різні люди. Я буду звертатися до ринку з проханням підтримати перехід на систему меню. Так само я буду перебувати у постійному діалозі з ринком, щоб забезпечити стабільне харчування упродовж перехідного періоду" — зазначив міністр.

 

Олексій Резніков додав, що підтримує ініціативу народних депутатів зробити частину оборонних закупівель відкритими. Він пообіцяв разом із парламентськими комітетами знайти формат, який гарантуватиме безпеку постачальників і збереже чутливу інформацію про ЗСУ, але водночас зробить закупівлі прозорішими, а бюджетні кошти — доступнішими для громадського контролю.

Як наголосив міністр, водночас є абсолютно неприпустимим, щоб у публічному просторі вільно поширювалися документи оборонного відомства.

Окрім того, урядовець пообіцяв забезпечити для партнерів України контроль тилового забезпечення та забезпечення зброєю.

"На засіданні антикорупційного комітету ми домовились з Рахунковою палатою ВРУ, що вона звернеться до партнерських контрольних установ за кордоном. Мета — спільно створити методику, яка допоможе у прозорий та зрозумілий для наших партнерів спосіб організувати моніторинг та перевірки тилового забезпечення, а також забезпечення зброєю. Щоб партнери автоматично сприймали результати таких перевірок", — підсумував Резніков.

Що відомо про скандал із закупівлями харчів для ЗСУ

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України. 21 січня видання "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал журналіста і засновника проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова, у якому стверджується, що за участі Міністерства оборони України розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство, законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: