Завантаження ...
banner

Українці можуть подати заяву про обмін лампочок у "Дії": що варто знати ?

Українці можуть подати заяву про обмін лампочок у "Дії": що варто знати ?  фото

Із 30 січня в «Дії» українці можуть подати заяву про обмін старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи, а потім отримати їх в одному з відділень» Укрпошти». Про це повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

"Нова послуга в застосунку Дія: обміняйте 5 старих ламп розжарювання на 5 енергоефективних LED-лампочок. Уряд запустив програму, щоб знизити навантаження на енергетичну систему країни та скоротити дефіцит електроенергії для користувачів", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що перші партії ламп надійдуть до обласних центрів (крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та міста Севастополя), а також — до Краматорська, Покровська і Кривого Рогу. До кінця лютого LED-лампи мають надійти в інші населені пункти України.

Для участі в програмі слід залишити заяву в застосунку Дія, виконавши наступні кроки:

  • авторизуватись в застосунку;
  • обрати Послуги — Обмін лампочок;
  • вказати контактний номер телефону та відділення Укрпошти, у якому бажано отримати лампи;
  • зазначити тип та кількість світлодіодних ламп для отримання.

Обмін здійснюється за підтримки Європейського Союзу, який профінансував 30 млн LED-ламп. Ще 5 мільйонів ламп надасть уряд Франції. Повну інформацію про програму обміну можна знайти за посиланням.

 
 

Що відомо про механізм обміну ламп розжарювання на світлодіодні

Здійснити обмін лампочок зможуть громадяни України віком від 18 років. При собі їм треба мати паспорт, ідентифікаційний код та справні лампи розжарювання для обміну. Також потрібно буде принести 5 справних ламп розжарювання у відділення Укрпошти та обміняти їх на нові енергоощадні на вибір з цоколем Е27 та Е14.

Обмін буде відбуватись у два способи: з попереднім замовленням і без нього.

  • Якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок “Дія”, то лампи гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях “Укрпошти” п’ять робочих днів після отримання підтвердження з мобільного застосунку “Дія”. Якщо прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за їх наявності.
  • При оформленні заявки через застосунок “Дія” треба буде обрати відділення і вказати необхідну інформацію.
  • За деякий час після подачі заявки людині автоматично на телефон надійде повідомлення з мобільного застосунку “Дія” про можливість отримання світлодіодних ламп в обраному відділенні поштового зв’язку АТ “Укрпошта”, отримання ламп здійснюється за номером такої заявки.
  • Якщо людина не забрала замовлення впродовж 5 робочих днів, воно анулюється.
  • При обміні “Укрпошта” фіксуватиме паспортні дані людини, вдруге вона провести обмін не зможе.
  • “Якщо людина не має можливості замовити лампи через застосунок “Дія”, то вона має прийти до відділення “Укрпошти” з паспортом, ідентифікаційним кодом та лампами розжарювання не більше 5 шт. За наявності вільних LED ламп буде здійснено обмін”, — зазначили в “Укрпошті”.

Обмін проводиться виключно на справні лампи розжарювання.

“Якщо людина вдома виявить, що одна чи декілька з отриманих діодних ламп не працюють, то в неї буде можливість замінити їх у відділенні “Укрпошти” на інші діодні лампи. Такий обмін можна здійснити один раз, повертати несправні лампи потрібно в пакуванні від виробника. Без упаковки обмін не здійснюється”, — пояснили у пресслужбі.

Що відомо про урядову програму обміну ламп розжарювання

Уряд затвердив програму для населення по обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи за підтримки ЄС. Про це йдеться в постанові “Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням”. Її ухвалили на засіданні Кабміну 10 січня 2023 року.

Згідно постанови передбачається, що українці матимуть змогу обміняти п’ять ламп розжарювання на п’ять світлодіодних (LED) ламп двох типів цоколю ламп Е27 та Е14. Фінансування 30 млн LED-ламп відбуватиметься за рахунок коштів ЄС. Програма розпочнеться в кінці січня, масовому запуску буде передувати бета-тестування реєстрації на обмін ламп у застосунку “Дія”. Після його завершення проєкт запуститься в звичайному режимі по всій території Україні.

Проєкт реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та Укрпоштою за підтримки Європейського Союзу. Він впроваджується як один з інструментів енергоефективності, які дозволяли б вистояти під час енергокризи та забезпечити баланс енергоспоживання в пікові години. Відтоді, як РФ почала обстрілювати об’єкти української енергетичної інфраструктури, Україна відчуває брак генерації та розподілення електроенергії. За даними НЕК “Укренерго” 40-60% енергії споживається домогосподарствами. Водночас, за даними Міненерго України, приватні домогосподарства все ще використовують значну кількість ламп розжарювання.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: