Завантаження ...
banner
banner

Поліція відкрила провадження щодо організаторів вечірок, де кривдили та знімали на відео дівчат

Поліція відкрила провадження щодо організаторів вечірок, де кривдили та знімали на відео дівчат фото

Двом особам вручено підозру. Ще 6 особам вручили повістки у військкомат. Поліцейські 1 лютого розпочали кримінальне провадження після того, як в інтернеті оприлюднили фото і відео "п'яних" вечірок. На відео молоді люди вживають алкоголь, кривдять та принижують дівчат. 1 лютого до помешкання хлопців у Києві прийшли з обшуками.

Як повідомили на Facebook-сторінці Нацполіції області, поліцейські вже з'ясували особи підозрюваних і місця їхнього перебування.

Оперативники карного розшуку та міграційної поліції разом зі слідчими провели обшуки за адресами проживання та в орендованих квартирах у Києві та ще одному регіоні.

За словами громадської діячки та режисерки Ярослави Кравченко, хлопці — з Івано-Франківська.

31 січня 2023 року вона на своїй Facebook-сторінці розмістила допис про "малолітніх пацанів із Франківська, які переїхали в Київ і почали влаштовувати вечірки. На них запрошували дівчат, яких "накачували" алкоголем та, судячи з їхніх сторіс, "Ксанаксом". Відео організатори вечірок публікували в закритих Telegram-каналах та в Instagram.

Згодом Ярослава Кравченко написала, що закрила пост.

Скрін допису Ярослави Кравченко. Фото: Facebook/Ярослава Кравченко

Заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко зазначила 31 січня , що Нацполіція оперативно взяла інцидент в роботу.

Адвокатка та правозахисниця “ЮрФем” Оксана Копійчук у коментарі виданню ZMINA зазначила, що на відео, які ширяться мережею, хлопці, користуючись алкогольним або наркотичним сп’янінням дівчат, вчиняють сексуальне насильство, що є злочином проти статевої свободи та недоторканості особи.

"Проте тут варто розуміти, що кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу України 152 (зґвалтування), 153 (сексуальне насильство), та 154 (примушування до вступу в статевий зв’язок), це кримінальні провадження у формі приватного обвинувачення. Тобто в цьому випадку обов’язково спочатку має бути заява потерпілої про злочин", – зазначила експертка.

Беручи до уваги створення відео, їх розповсюдження мережею, та зміст даних відео, Копійчук вважає, що дані дії можуть кваліфікуватися за статтею 301 і, статтею 301-2 і і за статтею 307 і ККУ, що не є провадженням у формі приватного обвинувачення. Відтак, розслідування щодо таких дій може бути розпочате за відсутності заяви потерпілої.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: