Завантаження ...
banner

Росія готується до масштабного наступу

Росія готується до масштабного наступу фото

Новий масштабний наступ росії в Україні може розпочатися протягом десяти найближчих днів – до річниці вторгнення. Кремль хоче перехопити ініціативу у війні та захопити решту Донбасу, пише Financial Times з посиланням на коментар радника Сил оборони України. За його словами, Київ отримав "дуже переконливі дані" про наміри Росії здійснити атаку.

Ймовірним місцем російської атаки є захід Луганської області поблизу Кремінної та Лимана, який Збройні сили України відбили під час контрнаступу минулої осені, вважають експерти, яких цитує видання. Росія стягувала туди свої сили протягом кількох останніх тижнів. У статті йдеться, що наступ росіян, очолять елітні підрозділи.

"Це справжні механізовані бригади, навіть якщо вони менш боєздатні, ніж були на початку війни. Їх посилили підрозділи ВДВ і морської піхоти. Це не водії автобусів і не вчителі", — цитує Financial Times співрозмовника із ЗСУ.

Окрім цього, за даними джерела, Москва також нарощує свої війська на півдні Донецької області. Росіяни розгортають додаткові сили у селах навколо окупованого Маріуполя: "Якщо вони розумні, то сконцентрують всі свої сили в одному невеликому місці", — сказав співрозмовник видання.

Новий наступ Росії може бути у Донецькій та Луганській областях, а також на Запоріжжі, йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

"Ми визначили, що наступи військ РФ можуть бути у Донецькій та Луганській областях, а також, можливо, на Запоріжжі. При цьому на Херсонщині та у Криму війська РФ вестимуть оборону", — зазначив представник ГУР Вадим Скібіцький.

Що відомо про можливість повторного наступу РФ на Україну

13 грудня 2022-го міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу заявив, що російські війська можуть спробувати здійснити масштабний наступ на Україну у січні-лютому 2023 року. За його словами, про це може свідчити підготовка російських призовників, перекидання техніки та низка інших ознак.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний також зазначив, що у нього немає сумнівів, що "військові РФ знову підуть на Київ". За його словами, стратегічне завдання України — підготуватися до загострення війни, яке може статися наприкінці січня, або навесні.

Міністр оборони України Олексій Резніков також заявив про те, що Росія може готувати новий широкомасштабний наступ, який, ймовірно, відбудеться у лютому 2023 року.

24 грудня Американський інститут вивчення війни (ISW) заявив, що Москва готує умови для повторного вторгнення на північ України і, можливо, нового наступу на Київ. За оцінками ISW, відновлення широкомасштабного російського вторгнення з Білорусі цієї зими малоймовірне, але це можливість, яку слід сприймати серйозно.

4 січня 2023 року керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов в інтерв'ю ABC News розповів, що Україна планує на весну великий наступ, а найзапекліші бої очікуються у березні.

8 січня представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький в інтерв'ю The Guardian заявив, що Росія планує мобілізувати до війська від 300 до 500 тисяч людей для проведення наступальних операцій на сході та півдні України навесні та влітку 2023 року.

9 січня представник ГУР Міноборони України Андрій Черняк у коментарі Суспільному заявив, що Росія планує чергову хвилю мобілізації і наступ з метою захоплення нових українських територій. 12 січня Начальник Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України, бригадний генерал Олексій Громов повідомив, що російські збройні формування посилюють тиск на Сили оборони України на Донеччині. На його думку, водночас Росія може розпочати наступ на лівобережній частині Запоріжжя.

27 січня в інтерв’ю Радіо Свобода секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов висловив припущення, що Російська Федерація може розпочати новий масштабний наступ на Донеччині та Луганщині до 24 лютого цього року.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: