Завантаження ...
banner
banner

УГКЦ переходить на новий календар: що відомо?

УГКЦ переходить на новий календар: що відомо? фото

З 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий календар. ПЦУ теж думає про перехід на на новий стиль святкування, але чекає рішення Архієрейського Собору, який має відбутися у травні. Як зазначили в УГКЦ, рішенню Синоду передували прохання вірян та консультації із духовенством та чернецтвом церкви.

Згідно з постановою Синоду, УГКЦ в Україні "переходить з 1 вересня за новим стилем (початок Індикту) 2023 року Божого на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії".

Відповідно до цього рішення, всі фіксовані свята УГКЦ в Україні святкуватиме за новим стилем. Зокрема, Різдво Христове – 25 грудня, Богоявлення – 6 січня, Благовіщення Пресвятої Богородиці – 25 березня, Покров Пресвятої Богородиці – 1 жовтня, Святого Миколая – 6 грудня тощо. Перехід на новий стиль відбудеться саме 1 вересня, адже у цей день розпочинається новий літургійний рік.

"Я б підкреслив: це не тільки Різдво. Під час дискусій і приготування до Синоду ми не говорили про Різдво, але про всі свята, які належать до нерухомого циклу свят. Бо це абсолютно проти будь-яких літургійних правил змінювати дату святкування лише одного свята. Не можна змінювати дату Різдва, переносячи на 25 грудня, а всі інші свята залишати за старим стилем", – пояснив глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Парафії, які ще не готові до такого кроку, матимуть можливість з дозволу свого єпископа до вересня 2025 року святкувати нерухомі свята за старим стилем (Різдво Христове – 7 січня, Богоявлення – 19 січня, Благовіщення – 7 квітня тощо).

Пасху і всі пов’язані з нею свята УГКЦ в Україні святкуватиме за старим стилем, як раніше.

"Ми переходимо на новий стиль лише для нерухомих свят. Ми вирішили залишити поки що Пасхалію такою, якою вона є сьогодні. Актуальна Пасхалія залишається в силі", – сказав глава УГКЦ.

За його словами, календарна реформа УГКЦ в Україні матиме два етапи. Тепер зроблений перший крок. Щодо святкування Пасхи, єпископи "вирішили трохи зачекати".

Святослав Шевчук пояснив, що у 2025 році відзначатиметься ювілей 1700-річчя Першого Вселенського Собору і до цього ювілею, Рим і Константинополь ведуть діалог про оновлення Пасхалії, згідно з якою усі християни світу святкуватимуть Пасху в один день.

У Православній церкві України питання про загальну календарну реформу розгляне Архієрейський Собор, який збереться в травні. Про це повідомив митрополит Білоцерківський Євстратій Зоря.

Він зазначив, що до 1 вересня, коли починається новий церковний рік, час ще є.

"На мою думку, як одного з членів Архієрейського Собору, є всі аргументи та підстави прийняти позитивне рішення, одночасно забезпечивши можливість громадам, які цього бажають, зберегти попередню календарну традицію", – написав митрополит у Facebook.

Євстратій Зоря зазначив, що досвід реформ в минулому свідчить, що проблеми виникають там, де "реформа впроваджується "в одну мить", без підготовки, "згори" та без можливості альтернативи для тих, хто не готовий до її сприйняття".

"Дотепер наша Церква діяла в дусі протилежному: поступовість, обмірковування всіх аргументів, надання альтернативи. Впевнений, що саме такий шлях – найкращий", – написав він.

Митрополит також зазначив, що Синод ПЦУ вже ухвалив рішення, що громади, які бажають перейти на новий стиль, можуть це зробити за відповідною процедурою.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: