Завантаження ...
banner
banner

В Україні продовжили воєнний стан та мобілізацію: подробиці

В Україні продовжили воєнний стан та мобілізацію: подробиці фото

В Україні на 90 днів продовжили термін дії воєнного стану та загальної мобілізації. Вона буде продовжена з 19 лютого 2023 року. Дані законопроекти підтримали депутати Верховної Ради України. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За продовження дії воєнного стану проголосували 348 народних обранців, а за продовження мобілізації – 344.

Примітно, що термін дії воєнного стану продовжено вже вшосте з початку повномасштабної війни РФ проти України.

До цього Верховна Рада вже ухвалювала рішення про воєнний стан та загальну мобілізацію 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня та 16 листопада 2022 року. Відповідні законопроекти вносилися до парламенту президентом Володимиром Зеленським.

Згідно із законопроектами №8419 "Про продовження терміну дії воєнного стану в Україні" та №8420 "Про продовження терміну проведення спільної мобілізації", ці правові режими діятимуть на всій території України ще протягом 90 днів.

В Україні під час дії воєнного стану та мобілізації призову на військову службу підлягають військовозобов'язані від 18 до 60 років, здатні виконувати військовий обов'язок. Призов здійснюється шляхом вручення повісток. Найчастіше в армію забирають тих, хто має досвід у військовій справі.

Нагадаємо, в Україні діють військовий стан та загальна мобілізація, коли до лав військ призивають чоловіків 18-60 років, придатних до служби за станом здоров'я. У той же час виняток становлять родичі військових, які загинули або зникли безвісти, обороняючи країну під час російського вторгнення на сході та повномасштабної війни.

Раніше повідомлялося, що останнім часом повістки частіше роздають на вулицях, блокпостах та у громадських місцях. Чому так відбувається, пояснив головний військовий комісар Львівщини Олександр Тищенко.

Як повідомляв OBOZREVATEL, серед тих, хто може отримати відстрочку від мобілізації, є батьки-одинаки. Також під час війни підприємства можуть забронювати своїх працівників, але бронь дістанеться не всім – приватний бізнес може розраховувати на половину штатного персоналу.

До речі, під час воєнного стану в Україні можуть бути мобілізовані обмежено придатні для служби чоловіки. У ЗСУ пояснили, куди можуть призвати військовозобов'язаних цієї категорії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: