Завантаження ...
banner

Як змінились умови для українських біженців в Європі

Як змінились умови для українських біженців в Європі фото

Початок повномасштабної війни в Україні спровокував найбільшу міграційну кризу з часів Другої Світової. Попри величезні затори із біженців на західному кордоні вже багато місяців як зникли, кількість українців, що прибувають до Європи та інших країн світу – поволі продовжує зростати. Від початку війни, в ООН нарахували понад 18 млн людей, які виїхали з країни, понад 9 млн з них – повернулись.

Нині лише в Європі нараховується понад 8 млн українців, більше 4,5 млн – включені до різних Європейських програм захисту. Утім, за рік після початку повномасштабного російського наступу деякі країни змінюють умови перебування для біженців: приміром, збільшують соціальні виплати або ж навпаки – скорочують термін надання безкоштовного житла. Що змінюється для українських біженців у 2023 – розбирались у Центрі громадського моніторингу та контролю.

Польща: спонукають шукати роботу

Країною із найбільшою кількістю українських біженців, прогнозовано, є  Польща. Там нині проживають понад 1,5 млн наших громадян. Країна-сусідка від самого 24 лютого 2022 запровадила одні із найкомфортніших умов перебування, однак цього року – вони стають жорсткішими.

Наприкінці січня польський президент Анджей Дуда підписав зміни до законодавства про перебування українців. Основні нововведення: зареєструватись при приїзді в країну тепер необхідно протягом 30 днів, а не 90, як це було раніше. Також у Польщі посилюють контроль соціальних виплат та скорочують термін безоплатного проживання у так званих “таборах для біженців”. Вже за 4 місяці – необхідно буде оплачувати половину витрат на ліжкомісце, за півроку – 75%. Таким чином, польська влада намагається спонукати українців шукати роботу та самотужки ставати на ноги, живучи у цій країні.

А от соціальні виплати лишаються незмінними: новоприбулі дорослі одноразово отримують 300 злотих, а виплата на дітей – 500 злотих на місяць.

Німеччина: житла стає менше, але виплати збільшили

В Німеччині нині перебувають понад мільйон українців. Однак, країна продовжує приймати й новоприбулих. Втім, тепер – лише на 6 федеральних землях. Там можна отримати тимчасове житло у центрах для біженців. Зареєструватись необхідно протягом 90 днів із моменту прибуття. Крім того, з 1 січня німецька влада збільшила розмір виплат. Приміром, виплата по безробіттю зросла із 404 євро на місяць до 451 євро. Також зросла і допомога на дітей. 

Чехія: скорочують терміни безкоштовного проживання

У Чехії нині проживають майже півмільйона українських біженців. Програму допомоги їм країна продовжила до березня 2024 року. Однак, тим, хто перебуває під захистом країни із 2022 року – необхідно продовжити цей статус в Міністерстві Внутрішніх Справ. Це можна зробити до 31 березня.

Цьогорічні зміни також стосуватимуться терміну надання безкоштовного житла для біженців. У тимчасовому притулку безоплатно можна буде жити протягом 30 днів, у готелі – до 150 днів. Опісля – необхідно буде сплачувати за оренду, або ж шукати інше помешкання.

Крім того, Чехія спростила правила прийому дітей до дошкільних навчальних закладів.

Велика Британія: умови не змінюються, однак знайти житло дедалі складніше

У Великій Британії наразі перебувають понад 160 тисяч українських біженців. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко. 42% з них – вже отримали роботу.

Умови для українців тут лишаються незмінними. Однак, влаштуватись у Великій Британії стає дедалі складніше. Прибути до країни можна, як і раніше, якщо в країні знайдеться спонсор, який погодиться розмістити українців у себе вдома на термін до 6 місяців. У такому випадку передбачена одноразова допомога в розмірі 200 фунтів стерлінгів. Охочих пустити до себе біженців стає все менше.

Ще один шанс потрапити до Об’єднаного Королівства – возз’єднатись із родичами, які там проживають. Таким чином можна отримати візу на 3 роки.

Фото REUTERS

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: