Завантаження ...
banner
banner

До кінця літа Україна може звільнити Крим: Бен Годжес

До кінця літа Україна може звільнити Крим: Бен Годжес фото

Екскомандувач армії США в Європі генерал Бен Годжес вважає, що ЗСУ мають дозволити росіянам тиснути усіма силами на захисників Бахмута, а основні сили цього літа направити на ізоляцію, а потім і звільнення Криму.

Про це він сказав Суспільному, коментуючи інформацію Bild про те, що Захід неофіційно дав Володимиру Зеленському час на деокупацію захоплених Росією територій до осені, а далі може посилити тиск із вимогою розпочати мирні переговори.

 

"Я не можу сказати, щодо чіткого дедлайну, але Захід має розуміти нашу стратегічну мету — забезпечити перемогу України, щоб вона звільнила всі свої території. І це може статися цього року. Україна вже зараз зупиняє Росію, хоч і ціною великих втрат. Я не думаю, що Росія має якісь додаткові сили, що ховаються в лісах і увійдуть в бій", — сказав Годжес.

 

За його словами, Захід справді може змінити ситуацію, збільшити постачання того, що потребує Україна, особливо далекобійного озброєння.

"Я не люблю говорити про якісь специфічні озброєння, тому що є багато різних варіантів, які допоможуть спочатку ізолювати, а потім і звільнити Крим. Ось що має значення. Дозволити росіянам тиснути усіма силами на захисників Бахмуту, а основні сили цього літа направити на ізоляцію, а потім і звільнення Криму — зробити неможливим для росіян перебувати там. І це те що змінить війну і це може статися до кінця цього літа", — сказав американський генерал.

Напередодні видання Bild із посиланням на джерела в урядових колах Німеччини й США повідомило, що Захід неофіційно дав президентові України Володимиру Зеленському час на контрнаступ і деокупацію українських територій до осені. Якщо контрнаступ не вдасться, тиск на Київ із метою домовлятися з Кремлем посилиться.

24 лютого The Wall Street Journal із посиланням на джерела повідомило, що президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц під час зустрічі 8 лютого у Парижі сказали президентові України Володимиру Зеленському, що йому потрібно почати розглядати питання про мирні переговори з РФ.

Що відомо про наступ РФ на Донбасі

Російський наступ триває на сході України, відбуваються цілодобові атаки, ситуація напружена. Про це ввечері 15 лютого написала у Телеграм заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, окупаційне військо зазнає значних втрат — до 80% особового складу у деяких підрозділах.

“Так, нашим важко. Ви самі бачите, яку війну веде РФ. Але наші бійці не дають ворогу досягнути поставлених цілей та завдають дуже серйозних втрат. Зокрема, в деяких штурмових загонах ПВК “Вагнер” та підрозділах 2 АК втрати становлять до 80% особового складу”, — написала Маляр.

20 лютого міністр оборони Олексій Резніков заявив, що контрнаступ України може розпочатися протягом двох місяців.

"Давайте брати реальні терміни — до двох місяців, коли механіки знатимуть як керувати, артилеристи — як стріляти, командири екіпажів — як давати завдання, а техніки — як обслуговувати. Ми маємо налагодити систему швидкого відновлення техніки прямо на місці, середнього — десь в Україні, а складного — за її межами", — сказав міністр.

На уточнююче запитання журналістів Резніков відповів, що два місяці — це орієнтовні терміни. За його словами, мають бути сили та засоби реалізувати задум Генштабу.

Окрім того, видання Politico повідомило, що офіційні особи Сполучених Штатів закликають Україну готуватися до завдання власного контрудару на тлі можливого повторного наступу Росії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: