Завантаження ...
banner

Сербія та Косово знайшли спільну мову

Сербія та Косово знайшли спільну мову фото

"Косово і Сербія погодили Імплементаційний додаток до Угоди на шляху до нормалізації відносин", – розповів високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у Twitter.

Президент Сербії Александр Вучич і прем'єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті погодили угоду про нормалізацію відносин між країнами. Вони повністю зобов’язалися дотримуватись усіх її статей.

Відбулося це під час переговорів, які пройшли у Північній Македонії. За словами Жозепа Борреля, сторони повністю зобов’язалися дотримуватися усіх статей угоди та виконувати відповідні зобов’язання "швидко й сумлінно".

Альбін Курті (крайній зліва) та Александр Вучич (крайній справа) підписали угоду про нормальзіцію відносин Сербії та Косова. Джерело: Twitter Josep Borrell Fontelles

Боррель додав, що першим кроком процесу нормалізації відносин має стати надання сербам у Косові права самоврядування.

Нагадаємо, що Косово проголосило свою незалежність від Сербії у 2008 році. Цей факт визнали 97 зі 193 країн-членів ООН і 22 з 27 країн-членів Євросоюзу. Україна так і не визнала незалежність Косова і вважає цей регіон частиною Сербії.

Влітку 2022 року на кордоні між Косовом і Сербією трапилися сутички, лунали постріли. Зазначалося, що причиною цьому стали нові правила проїзду в Косово. Тоді рішення про впровадження нових правил відтермінували на місяць.

У грудні відносини між сторонами знову загострилися. Влада Косова перекрила головний перехід на кордоні з Сербією після того, як протестувальники заблокували рух цією дорогою на сербській стороні.

Як повідомляв OBOZREVATEL, 27 лютого в Брюсселі відбулася зустріч президента Вучича й Курті. Тоді вони теж домовилися, що немає необхідності в подальших дискусіях у питанні нормалізації відносин між Сербією й Косовим, погодившись на пропозицію ЄС, яку підтримали 27 держав-членів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: