Завантаження ...
banner
banner

Президент Франції та Президент Європейської комісії відвідають Пекін: розмолятимуть про Україну

Президент Франції та Президент Європейської комісії відвідають Пекін: розмолятимуть про Україну фото

Президент Франції Еммануель Макрон і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на початку квітня планують відвідати Китай. Мета - зустріч з лідером Китаю Сі Цзіньпіном для переговорів щодо війни росії проти України.

Французький лідер уже підтвердив візит, додавши, що європейська дипломатка супроводжуватиме його. Про це повідомляє видання DW, посилаючись також на речника Єврокомісії, який не озвучив подробиць поїздки.

Зауважимо: після саміту лідерів ЄС, який 23-24 березня пройшов у Брюсселі, Макрон заявив, що попросив главу Єврокомісії поїхати до КНР, щоб представити там "єдиний голос". Він закликав Пекін допомогти переконати Москву припинити війну проти України.

У лютому Китай представив документ із закликом до термінових мирних переговорів і "політичного врегулювання". Макрон назвав ці зусилля Пекіна позитивними, однак наголосив, що миру в Україні можна досягти лише після виведення з її території військ РФ.

Незадовго до спільної поїздки Макрона й фон дер Ляєн, 31 березня, КНР відвідає прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес. На пресконференції після саміту ЄС він заявив, що Китай є "глобальним гравцем", тому, очевидно, що європейські лідери повинні "прислухатися до його голосу", щоб зрозуміти, чи зможуть всі вони разом покласти край цій війні.

Зі свого боку верховний представник Євросоюзу з зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що пропозиції Пекіна щодо припинення війни в Україні свідчать про те, що Китай не хоче повністю приєднуватися до Росії. На його думку, ЄС має вітати це, навіть якщо західні лідери чітко дали зрозуміти, що не розглядають китайську ініціативу як повноцінний так званий мирний план.

"Оскільки Росія привітала пропозиції Китаю, він виступає в ролі, яку, на мою думку, ми повинні просувати", – додав головний європейський дипломат.

Боррель наголосив, що Європа має вітати будь-які спроби Пекіна дистанціюватися від війни Росії проти України. За його словами, партнерство Китаю з РФ – не безмежне, не зважаючи на протилежну риторику. Свою позицію він пояснив тим, що хоча Пекін встановив тісні економічні та дипломатичні зв'язки з Москвою, він не створив військового союзу з нею і "не постачав зброю, щоби допомогти РФ у війні проти України".

"Ця безмежна дружба, здається, має певні межі. Китай не перетнув жодної червоної лінії для нас", – висловив переконання Боррель.

Як повідомляв OBOZREVATEL, головний воєнний злочинець Росії Володимир Путін та Сі Цзіньпін під час зустрічі в Москві обговорили так званий мирний план Китаю щодо врегулювання війни РФ проти України. Водночас китайський лідер та кремлівський диктатор не порушували питання української "формули миру".

Глава КНР після зустрічі з російським колегою заявив, нібито Пекін виступає за поновлення переговорів України та РФ. Аналітики ISW вважають, що очікування Путіна від переговорів із Сі Цзіньпіном не виправдалися.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: