Завантаження ...
banner

Українська хата на Антарктиці: на станції «Академік Вернадський» встановили інсталяцію

Українська хата на Антарктиці: на станції «Академік Вернадський» встановили інсталяцію фото

Майстерня архітектури та дизайну інтер'єру Balbek Bureau розробили артінсталяцію «Дім. Спогади» для української антарктичної станції «Академік Вернадський». Затишок, тепло, канікули в бабусі - усі ці мотиви нагадує українська хатина. Детальніше у матеріалі.

 Про це пише пресслужба Національного антарктичного наукового центру у Facebook.

На території української антарктичної станції є старий паливний бак, який уже не використовується за призначенням. Він потрапляє на більшість туристичних фото і тому його вирішили перетворити на арт-об'єкт.

"Дім. Спогади" — це споруда з металу, що ніби малює обриси українського будинку навколо паливного баку. Для наших дослідників — це живий спогад про дім. Для туристів — можливість познайомитися з Україною через рідний для нас, але не банальний, візуальний образ", — розповідають у Національному антарктичному науковому центрі.

"Ми запропонували створити інсталяцію, натхненну типовим українським будинком — таким, що асоціюється з теплом, затишком і канікулами в бабусі, — розповідає Слава Балбек, засновник balbek bureau і автор ідеї артінсталяції. — Ми проаналізували будівлі в різних областях і склали збірний образ українського будинку — з шиферним дахом, димарем і характерними вікнами".

Витвір зробили на основі вживаного старого паливного бака, який на станції вже не експлуатують за призначенням. Це будинок з шиферним дахом, димарем, «характерними вікнами» й каркасом навколо бака. За задумом, інсталяція має нагадувати ескіз будинку намальованого олівцем.

Будинок органічно вписали в антарктичні пейзажі й зробили привабливим для туристів, які хочуть познайомитися з українською культурою. На стінах оновленого бака розмістили мініекспозицію: борди з гілкою смереки, фрагментами вишиванки й зразками косівської мальованої кераміки.

Інсталяцію розробили так, щоб вона була безпечною для місцевої фауни, а також достатньо міцною, щоб пінгвіни не змогли розібрати деталі на гнізда. Саму конструкцію виготовляли в Києві, а збирали вже на станції. Виробництво розпочали ще в грудні 2021-го року, але через початок війни проєкт поставили на паузу. Його вдалося завершити лише через рік, у січні 2023-го.

Архітектори та інженери зробили інсталяцію "Дім. Спогади" з урахуванням суворої погоди, обмежених ресурсів на станції, а також довгої дороги на криголамі в Антарктиду.

"Ми зробили конструкцію простою для транспортування та монтажу, — розповідає Мітя Зінов’єв, керівник "Майстерні Чудес". — Деталі будуть чітко промарковані та скомпоновані за секціями, тож будиночок буде легко відтворити за інструкцією. Металеві труби, виконані з неіржавної сталі, складатимуться в легкий, але міцний каркас. Додаткову стійкість до негоди забезпечать троси, якими ми укріпимо конструкцію. Щоб переконатися у стійкості арту, ми попередньо протестуємо його в Україні разом з полярниками".

Навколо будинку можна буде прогулятися та побачити цікавинки про Україну — адже більшість антарктичних туристів дізнаються про нашу країну під час візиту на станцію "Академік Вернадський". Тому на стінах баку розмістять борди з фактами про Україну та станцію, а також символічними предметами на кшталт грудки чорнозему чи фрагменту вишиванки.

Український Дощ писав раніше, що у Кремнієвій долині 15 українських стартапів візьмуть участь у щорічній конференції Startup Grind.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: