Завантаження ...
banner
banner

Колишній "якудза" з Японії боронить незалежність України майже рік: послання українцям

Колишній "якудза" з Японії боронить незалежність України майже рік: послання українцям фото

Захисник із Японії з позивним "Харусан" уже майже рік у лавах ЗСУ боронить Україну. У минулому протягом близько 20 років він входив до клану японської мафії якудзи, після чого ще 10 років провів за ґратами. Спокута гріхів – не єдина причина приїзду "Харусана" до України. Важливіше для нього зменшити кількість жертв війни та допомогти українцям звільнити свою землю від орків, розповів воїн в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Харусану" днями має виповнитись 50 років. Він приїхав до України 1 квітня 2022 року. Японець не знав мови, але розумів, що мовний бар'єр – дрібниці проти жахів війни.

За словами захисника, вторгнення РФ відрізняється від інших військових конфліктів, які сьогодні відбуваються по всьому світу.

"Це справжня війна, як Друга світова. Війна з агресором, з Росією, яка увірвалася на цю територію. І РФ напала не лише на Україну, від неї страждають й інші країни. Вона завдала воєнної шкоди Молдові, Грузії, це я вже зараз знаю. Тому Росія створює небезпеку не тільки Україні, і я це розумію. І те, чи переможе Україна в цій війні, може вплинути і на майбутнє Японії, тому я вирішив приїхати", – пояснив військовий.

"Харусан" – родом із Осаки. У якудзу потрапив у 16-річному віці – до банди входив батько хлопця.

"З позиції звичайної людини якудза як організація, звичайно, може лякати. Але з власної позиції я не вважаю організацію настільки страшною і жорстокою", – розповів він.

Коли йому було 35, він залишив організацію через серйозний інцидент. Наступні 10 років японець провів у в'язниці:

"Тюрма – це місце покарання, і особливо ти там не фіксуєшся на власному досвіді. Особисто я нічого поганого не зробив, але відсидів із жахливими людьми, які завдали шкоди людям, кривдили їх. І, дивлячись на них, я зрозумів, ким не треба бути. Це був для мене такий урок і досвід".

У Японії "Харусан" не мав військового досвіду. В Україні він здобув спеціальність снайпера в 1-й окремій бригаді спеціального призначення імені Івана Богуна (Житомирщина), з якою кілька тижнів пробув на лінії фронту в Лисичанську.

Також воїн виконував військові завдання та проходив підготовку на Запорізькому напрямку. З листопада 2022 року "Харусан" проходить підготовку в "Грузинському національному легіоні", щоб знову вирушити на фронт.

Улітку він набив тату у вигляді українського тризуба – воно символізує "рішучість, якщо треба буде покласти життя за Україну", каже захисник. Тризуб доповнив інші яскраві татуювання, властиві членам якудзи.

У Японії в "Харусана" – мати, батько та молодша сестра, але він планує залишатися тут до нашої перемоги.

"Так, спокута гріхів – це моє особисте, це є в моєму серці, всередині, але, звичайно, це не єдине, по що я приїхав. Є більш важлива мета – зменшити кількість жертв для України, наскільки я зможу, особливо серед дітей, які гинуть. Ну і взагалі моя мета – це здобути перемогу, захистити незалежність України. Це головна місія", – розповів японець.

Він додав, що в ЗСУ вступило чимало іноземців, оскільки війна з РФ – "це не лише проблема України". Якщо Україна не переможе, це загрожуватиме втратою миру в усьому світі.

"І Росія, і Китай почнуть захоплювати інші країни, почнуть пригнічувати їхні національні визвольні рухи, і жахів буде ще більше", – каже "Харусан".

Захисник із Японії також дав свою пораду народу України:

"Українцям я хочу сказати одне: у жодному разі не падайте духом. У жодному разі, що б не було, до самої перемоги, не падайте духом".

Тризуб на тілі "Харусана". Джерело: "Радіо Свобода"

"Харусан" із побратимами. Джерело: "Радіо Свобода"

Тату "Харусана". Джерело:" Радіо Свобода"

"Харусан" з листопада проходить підготовку в "Грузинському національному легіоні". Джерело: "Радіо Свобода"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: