Завантаження ...
banner
banner

МЗС України відреагувало на ядерні плани стосовно Білорусі

МЗС України відреагувало на ядерні плани стосовно Білорусі фото

У Міністерстві закордонних справ України закликають білоруський народ перешкоджати ядерним планам російського диктатора. Детальніше у матеріалі.

Про це йдеться в офіційній заяві, розміщеній на сайті МЗС.

У МЗС назвали небезпечною провокацією наміри Кремля розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю.

"Останні заяви РФ щодо намірів розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю є черговим провокативним кроком злочинного путінського режиму, що підриває засади Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки у цілому", – наголошується у заяві.

У зовнішньополітичному відомстві переконані: подібні заяви на тлі повномасштабної агресії РФ проти України, мають викликати особливе занепокоєння усієї світової спільноти. Адже попри численні страхітливі воєнні злочини в Україні Росія не змогла за понад рік повномасштабної війни довести, що спроможна перемагати на полі бою.

Також у МЗС звернулися до білоруського народу з закликом не дати Путіну реалізувати свої ядерні плани, адже вони вдарять по майбутньому Білорусі.

"Україна звертається до білоруського суспільства не допустити реалізації злочинних намірів щодо розміщення на території Білорусі ядерної зброї всупереч її зобов’язанням за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, що ще більше перетворить цю країну на заручника Кремля та матиме катастрофічні наслідки для її майбутнього", – зазначено у заяві МЗС.

Натомість до держав "Групи семи" та Європейського союзу українські дипломати звернулися з закликом попередити режим самопроголошеного президента Олександра Лукашенка про далекосяжні наслідки згоди білоруської влади прийняти тактичну ядерну зброю РФ на своїй території.

Водночас на продовження ядерного шантажу Росії має відреагувати також Рада безпеки ООН: ця інституція має негайно зібратися на позачергове засідання з приводу посилення погроз Москви використанням ядерної зброї.

"Україна очікує на ефективні дії щодо протидії ядерному шантажу Кремля з боку Великої Британії, Китаю, США та Франції, зокрема й як постійних членів Ради Безпеки ООН, які несуть особливу відповідальність за недопущення погроз агресії з використанням ядерної зброї. Вимагаємо негайно скликати з цією метою позачергове засідання Ради Безпеки ООН. Україна закликає всіх членів світового співтовариства довести до злочинного путінського режиму категоричну неприйнятність його чергових ядерних провокацій та вжитирішучі заходи з метою ефективного стримування та запобігання будь-якій можливості застосування державою-агресором ядерної зброї", – йдеться у заяві.

У МЗС України також зазначили: хронічна безвідповідальність держави-агресора, яка не розуміє, що ядерна зброя – це засіб стримування, а не знаряддя для шантажу, має призвести до денуклеаризації РФ. Це – в інтересах всього світу.

"Росія вчергове підтверджує свою хронічну нездатність бути відповідальним розпорядником ядерної зброї як засобом стримування та попередження війни, а не інструментом погроз та залякування. Світ має об’єднатися проти того, хто ставить під загрозу майбутнє людської цивілізації", – зазначено у заяві МЗС.

Новина доповнюється.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: