Завантаження ...
banner
banner

Ядерна зброя росії біля кордонів з Польщею: що відомо

Ядерна зброя росії біля кордонів з Польщею: що відомо фото

За словами посла росії в Мінську Бориса Гризлова, розміщена на західних кордонах Білорусі російська тактична ядерна зброя дасть змогу краще гарантувати її безпеку. Детальніше у матеріалі.

Борис Гризлов

"Ядерна зброя буде "присунута" до західних кордонів нашої Союзної держави та буде підвищувати можливості забезпечення нашої безпеки. Це буде зроблено, попри галас у Європі та США", — сказав Борис Гризлов у етері білоруського телеканалу СТВ.

На його думку, зараз як ніколи важливий паритет у питанні розміщення ядерної зброї у світі.

"Якщо ми говоримо про розміщення американської ядерної зброї в країнах Європи — Італії, Бельгії, Нідерландах, Німеччині, Туреччині, то і ми повинні вживати заходів, які підвищуватимуть безпеку нашої Союзної держави", — пояснив Гризлов.

Він зазначив, що "Росія і Білорусь — законна територія Союзної держави, на відміну від країн, де США розміщують свою ядерну зброю".

Посол також нагадав, що вже до 1 липня має бути підготовлено сховище для розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі.

Що відомо про розміщення ядерної зброї РФ в Білорусі

Президент РФ Путін заявив, що Росія 1 липня закінчує будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї у Білорусі та вже передала білоруській армії ракетний комплекс "Іскандер", здатний нести таку зброю. За його словами, лідер білоруського режиму Олександр Лукашенко вже давно порушує питання про розміщення в Білорусії російської тактичної ядерної зброї. Він додав, що такі дії є своєрідною відповіддю на рішення Великої Британії передати Україні танкові снаряди, які містять збіднений уран.

Він додав, що Росія не передає Білорусі тактичну ядерну зброю, але розмістить її та навчить військових.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що намір Росії розмістити в Білорусі ядерну зброю призведе до внутрішньої дестабілізації країни та остаточно зіпсує російську репутацію в очах білоруського суспільства.

Міжнародна кампанія за знищення ядерної зброї (ICAN) засудила заяву президента Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі.

"Поки президент Путін має ядерну зброю, Європа не може бути в безпеці. Він виправдовує цю небезпечну ескалацію, посилаючись на десятиліття спільного використання ядерної зброї НАТО", — заявив виконувач обов'язків директора ICAN Даніель Хегста.

За його словами, допоки країни продовжують розглядати ядерну зброю як щось інше, ніж глобальну проблему, це допомагає Путіну уникнути покарання за подібну поведінку.

Федеральний уряд Німеччини заявив, що президент Росії Володимир Путін вдається до ядерного залякування, погрожуючи розмістити ядерну зброю на території Білорусі.

Україна завила, що вимагає скликати Раду безпеки ООН у зв’язку з наміром Росії розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю.

Якщо Росія розмістить в Білорусі свою тактичну ядерну зброю, це загострить безпекову ситуацію та може призвести до впровадження нових санкцій з боку Європейського Союзу, заявив високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

28 березня у міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що розміщення російських ядерних боєголовок на території країни без передачі Мінську контролю над ними не суперечить міжнародному праву.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: