Завантаження ...
banner

Пропаганда рф не спить: варто бути обережними!

Пропаганда рф не спить: варто бути обережними! фото

Російська пропаганда не стоїть на місці і знаходить нові "ключики" до українців. Чого лише варті мітинги "православних журналістів" біля Київо-Печерської лаври... Варто бути обачними, коли мова йде про пропаганду рф. Читайте у матеріалі, на що у першу чергу варто звернути увагу!

Крім того, пропагандисти у соцмережах пропонують обурливі вакансії для чоловіків та вигадують виправдання невдачам окупантів. Про те, як працює пропаганда РФ в Україні, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Російські пропагандисти у соцмережах розповідають про "шикарну роботу" на олігархів

Фейки про ситуацію на фронті мають попит виключно серед росіян, українці ж на повідомлення про чергове захоплення населеного пункту чи знищення HIMARS російськими окупантами не зважають. Тому пропаганда РФ вигадує нові можливості впливати на українців.

Крім розповіді про "релігійний розкол" (про це детальніше читайте далі в тексті), у соцмережах також намагаються поширити напруженість і серед військових. Наприклад, у соцмережі TikTok розповсюджують повідомлення про "роботу для чоловіків" без військового квитка. Начебто за 50 тис. грн треба охороняти будинок у Конча-Заспі (елітне передмістя столиці), або за такі ж гроші й без військового квитка "возити керівника".

Яким повідомленням не варто довіряти. Джерело: TikTok

Розповідають також і про вакансію для чоловіків у Польщі: збирати овочі та фрукти за 85 тис. грн, і ніби при цьому роботодавець допомагає порушити закон та виїхати з країни чоловікам. Головна мета таких "оголошень" – створити враження про те, що тим часом, як одні українці на фронті віддають свої життя, інші – отримують навіть вищі зарплати, охороняючи "олігархів".

Пропагандисти атакують українців. Джерело: TikTok

Насправді жодний "олігарх" не шукає собі персонал у соцмережах. А польські роботодавці не займаються фальсифікацією документів для виїзду чоловіків за кордон. OBOZREVATEL перейшов за посиланням, яке вказано нібито для контакту з роботодавцем за вказаними вакансіями.

Насправді описаних у постах вакансій не існує. За посиланням українцям пропонують долучитися до групи в Telegram з оголошеннями, які скопійовані з кадрових порталів. Канал існує лише місяць, а єдина його мета: легітимізувати фейкові оголошення про роботу.

Telegram – один із улюблених інструментів для російських пропагандистів. Тут відкрито працюють російські воєнкори, транслює свої програми російський пропагандист Володимир Соловйов. Але інколи росіяни видають себе за "українські новинні Telegram-канали". Таких "новинних каналів" – сотні.

Найвідоміші з них – "ЗеРада", "Резидент", "Легітимний", "Темний лицар", "Картель". Всього в мережі близько 30 каналів. Час від часу вони посилаються на інформацію колег по "мережі". Також вони знаходять "пояснення" невдачам Росії, наприклад, інформацію про те, що Росія вже почала використовувати танки, які зберігали з 1960-х, вони пояснили так: нові танки, яких у РФ, звісно, дуже багато, бережуть на випадок, якщо нападе НАТО. OBOZREVATEL уже писав про мережу Кремля у червні минулого року. За цей час із переліку мережі закрилося лише кілька каналів. А більшість навпаки – наростила кількість підписників.

  • "Легітимний" – із 617 тис. до 902 тис. підписників;
  • "ЗеРада" – із 243 тис. до 336 тис. підписників;
  • "Резидент" – 551 тис. підписників;
  • "First Новини Війни" – канал ліквідовано (було 564 тис. підписників);
  • "Картель" – зі 115 тис. до 154 тис. підписників.

Як працює пропаганда. Джерело: Телеграм

Релігійний пул Кремля: як проросійські пропагандисти перетворилися на "православних журналістів"

"Перший козацький" із початком повномасштабної війни перетворився на ЗМІ УПЦ МП. Щодня на їхньому YouTube-каналі, в Telegram, TikTok та інших соцмережах виходять публікації із захистом "православних" (насправді йдеться про захист виключно УПЦ МП). А їхні фейки про активістів, які вимагають УПЦ МП виконати рішення уряду, заповідника та покинути Лавру, розповсюджує "Союз православних журналістів" (СПЖ, ще одне медіа УПЦ ПМ).

Наприклад, "Перший козацький" заявив, що активісти влаштували "язичницький обряд під молитви вірян". Так "журналісти" назвали жест "Тризуб Чорновола" (вказівний, середній та безіменний пальці підняті вгору, цей жест використав лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл).

Про що розповідає "Перший Козацький". Джерело: YouTube "Першого Козацького"

Але до повномасштабної війни "Перший козацький" релігією майже не цікавився. Вони знімали сюжети про те, як Україна буде страждати без російського газу, розповсюджували фейки про коронавірус, доводили, що Росія перетворилася на "тепличну супердержаву". Ще "Перший козацький" захищав Євгена Мураєва і розповідав про небезпечну "пропаганду ЛГБТ" (боротьба з ЛГБТ – одна з "духовних скрєп РФ").

До речі, більшість "експертів", які тоді фактично були ведучими "Першого козацького", зараз отримали підозру про держзраду. Серед них, наприклад, політтехнолог кума Путіна Віктора Медведчука Михайло Погребинський.

Що знімали пропагандисти . Джерело: YouTube "Першого Козацького"

Зі справжнім православ'ям, релігійною тематикою "Перший козацький" не має нічого спільного. Вони не розповідають про основи релігії, Бога, основи християнської віри. Наразі їхні сюжети зосереджені на тому, як ні в чому не винну УПЦ дискредитує українська влада.

"Першому козацькому" допомагають уже визнані пропагандисти. Серед них, наприклад, колишня журналістка каналів Медведчука Діана Панченко. Вона знімала свій "проєкт" про "ДНР", а тепер розповідає у соцмережах про "святу Лавру" та її утиски.

OBOZREVATEL радить українцям не довіряти анонімним джерелам інформації, читати українські ЗМІ та новинні Telegram-канали, які не приховують даних про своїх власників.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: