Завантаження ...
banner
banner

Чому варто змінити статус курсантів зі строковиків на контрактників: коментар військовослужбовця

Чому варто змінити статус курсантів зі строковиків на контрактників: коментар військовослужбовця фото

Прирівняти курсантів навчальних закладів до військовослужбовців-контрактників у мирний та воєнний час. Така петиція з’явилась на офіційному інтернет-представництві Президента України та вже набрала понад 14 тисяч голосів. Детальніше дивіться у матеріалі.

Її автор закликає уряд розглянути відповідний законопроєкт, адже наразі курсанти вищих навчальних закладів у статусі прирівнюються до строковиків.

Чому ухвалення петиції важливе та чи вистачає курсантам грошового забезпечення у марафоні "Суспільне. Спротив" розповів автор петиції та офіцер 3 окремої штурмової бригади Юрій Гаврилишин.

 
" scrolling="no" src="https://www.youtube.com/embed/EipyIQgciso" width="560">

За словами Юрія Гаврилишина, курсантів військових навчальних закладів прирівнюють до військових строкової служби. На його думку, зміна їх статусу на контрактників стане перспективнішою.

"Статус контрактника дозволить йому використовувати більше привілеїв самих військовослужбовців контрактної служби. Користуватися більшою ініціативою утримувати відповідальність за свої вчинки та ініційовані ними ідеї", — пояснив офіцер.

У тексті петиції, яку ініціював військовий, наголошено про упереджене та низьковартісне ставлення до курсантів-строковиків. У цьому автор вбачає негативний вплив на вихованні та статусі майбутніх офіцерів.

"Мова йде власне, коли курсанти приходять на військову службу молодими офіцерами, їх не сприймають в потрібному руслі. Тобто відношення таке: ну ви курсанти, а що ви там бачили? Ви взагалі були строковцями всю службу. Особисто я відчув це на собі, коли проходив практику в одній з бригад Збройних Сил. Коли я почав сперечатись з офіцерами стосовно робочих питань, то мені сказали: "так ти взагалі строковець, яке ти слово маєш взагалі?", — зазначив Юрій Гаврилишин.

Також він додав, що студентів часто плутають з курсантами, які в 17 років вступають в військовий навчальний заклад. Там вони навчаються 4-5 років, а після завершення мають підписати обов'язковий контракт на п'ять років. Крім цього, якщо курсант захоче звільнитись з військового навчального закладу, то він буде вимушений заплатити всю суму, яка на нього витрачалася.

Грошове забезпечення курсантів

За словами військового, наразі курсанти отримують грошове забезпечення у вигляді 700 гривень. За відмінне навчання можна отримати до 1 500 гривень. Якщо курсант сирота, то він може розраховувати на допомогу держави в 3 000 гривень. Однак цих коштів може не вистачати, оскільки ці кошти витрачають на покращення екіпірування.

"Цих коштів хлопцям та дівчатам бракує для того, щоб підготувати себе, підготувати екіпірування та іншу матеріальну базу, яка потрібна буде їм вже по випуску. Так, держава забезпечує. Держава надає всі необхідні елементи, які потрібні в подальшому, проте їх якість деколи бажає кращого", — пояснив Юрій Гаврилишин.

Також військовий зазначив, що усвідомлюючи проблему грошового забезпечення, курсантам потрібно боротись за статус. Завдяки йому, вони зможуть отримувати грошове забезпечення, яке отримують військовослужбовці контрактної служби.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: