Завантаження ...
banner

Медведчук запустив проєкт "Другая Украина" : ЗМІ розкрили подробиці

Медведчук запустив проєкт "Другая Украина" : ЗМІ розкрили подробиці фото

На території РФ кум російського президента Віктор Медведчук, якого в Україні обвинувачують у держзраді, створив новий "політичний рух". Серед учасників – відомі зрадники. Під назвою "Другая Украина" об'єдналися знані українофоби з міських рад, так звані "експерти" з заборонених медведчуківських каналів, а також фігуранти кримінальних проваджень, яких підозрюють у спробах повалення влади та держзраді.

Усі вони в умовах воєнного стану якимось чином змогли виїхати з України і нині активно відпрацьовують усі темники Кремля щодо України. Журналісти проєкту "Схеми" проаналізували, кого зібрав у своєму "політичному русі" Медведчук, які заяви вони нині транслюють і спробували розібратися, як їм вдалося втекти з України попри воєнний стан та питання від правоохоронних органів.

У січні 2023 року обвинувачений у держзраді Віктор Медведчук в ефірі пропагандистського російського каналу RT заявив про створення нового "політичного руху" у Росії. Назвав він його "Другая Украина" и запевнив, що ця "політсила"  "розвінчає те, що Україна монолітна у своїх поглядах".

"Офіційно "Другая Украина" не зареєстрована ні в Україні, ні в Росії як політична партія чи громадська організація. Бренд "Другая Украина" так само не зареєстрований як інтелектуальна власність Медведчука чи його соратників. Тому, схоже, наразі це віртуальний проєкт, спікери якого використовують соціальні мережі для поширення своїх меседжів, які підхоплюють і цитують підконтрольні Кремлю медіа", – зазначено у розслідуванні.

Після декларації про ствонення цього політичного руху і сам кум Путіна, і учасники його проєкту активно піаряться на російських медійних майданчиках, зокрема, на державних телеканалах РФ. У їхніх виступах – увесь спектр кремлівських наративів, з твердженнями, що Україною керують "божевільні нацистські бандити", які намагаються нав’язати "сатанізм та беззаконня", а Володимир Зеленський розв’язав "священну війну", "осквернивши Києво-Печерську лавру".

У текстах та відео "Другая Украина" нахвалює Путіна, Україну називає "нацистською" "державою-терористом", якій пропонується капітуляція у війні і дружба з Росією.

Ще цікавішим став аналіз переліку соратників Медведчука у новому політичному проєкті. Так, до колишнього керівника ОПЗЖ не долучилися його колишні однопартійці Тарас Козак, Ілля Кива і Олег Волошин, які нині перебувають на території РФ. Але він знайшов найменш медійних соратників.

"В "Другой Украине" – менш упізнавані особи. Із тринадцяти, нарахованих "Схемами", дванадцятеро мають українське громадянство, дехто додатково отримав і російський паспорт. Є ті, хто фігурував в Україні у кримінальних провадженнях, що стосувалися сепаратизму і держзради, але не отримав покарання. Декого розшукують українські спецслужби. Їх об’єднує те, що всі вони були політичними коментаторами на вже закритих українських проросійських телеканалах "112 Україна", NewsOne і Zik, а також на російському ТБ", – зазначили розслідувачі.

Так, до Медведчука долучився чинний депутат Одеської міськради Богдан Гіганов, який у 2020 році очолив одеську фракцію "Опозиційної платформи – За життя". Після початку повномасштабного вторгнення він втік у Росію.

 "На нашій землі дві наддержави вирішують свої питання, а в нас скоро і землі не залишиться, бо її продадуть", – заявляв він в ефірі програми "60 хвилин" з пропагандисткою Ольгою Скабєєвою восени 2019 року.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ, 26 лютого,  на своїй сторінці у Facebook він закликав президента України Володимира Зеленського "збити пиху" і просити у Путіна "паузу", "якщо потрібно – на колінах". А вже  наступного дня Гіганов позиціонував себе як український волонтер і позував біля мішків із крупою. 

Натомість рік потому Гіганов з’явився на YouTube-каналі "Другой Украины" Віктора Медведчука із монологом під заголовком "Зеленський під оплески Заходу нищить український народ". Дещо пізніше заявив, що "єдиним безпечним місцем, що дозволяє сховатися від білетів в окопи, стала Росія".

Імовірно, нині Гіганов перебуває в РФ, хоча на запит видання Державна прикордонна служба України не надала інформації про перетин ним державного кордону. Тим часом у Службі безпеки України та в Офісі генерального прокурора не відповіли на запит щодо того, чи розлідують діяльність Гіганова.

Натомість ще одного соратника Медведчука, прокремлівського журналіста з України та постійного учасника російських політичних телешоу Володимира Скачка, СБУ розшукує з березня 2019 року, його підозрюють у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України (ч.2 статті 110 ККУ).

У 2019 році вдома у Скачка у Києві провели обшуки, у ході яких "було виявлено та вилучено низку матеріалів антиукраїнського спрямування, які, починаючи з 2014 року, розповсюджувалися в українських та російських ЗМІ, у тому числі і ті, що містять заклики до вчинення дій, спрямованих на зміну меж території України та ряд предметів із символікою держави-окупанта, що пропагує окупацію півострова". 

В ефірах на кремлівських каналах Скачко послідовно виправдовує агресію РФ, називаючи її "операцією звільнення, порятунку і помсти".

Аналогічні тези він висловлює і  на платформах "Другой Украины" Віктора Медведчука. За його словами, "Захід не допустить голоду, бо йому потрібні солдати – ті "останні українці", які мають померти на полі бою". Також він заявляє про  "побудову антихристиянської віри, ватажком якої є антихрист" і про те, що Україні невигідно перемагати, бо "у неї залишиться половина населення, у неї буде знищена вся економіка, а за борги віддадуть всі землі".

З травня 2014 року Володимир Скачко, крім українського, має і російський паспорт.

За даними ОГПУ,  19 жовтня 2021 року обвинувальний акт щодо Скачка направили до суду для розгляду по суті. Прокуратурі відомо, що "обвинувачений перебуває на території РФ у м. Москва" і "відомостей про спосіб виїзду з території України досудовим розслідуванням не встановлено".

Кримінальне провадження також відкрите щодо ще одного проросійського "політичного експерта" українського походження Юрія Дудкіна. 

У 2021 році Служба безпеки України  у діях Дудкіна знайшла "ознаки підривної діяльності на шкоду державній безпеці за завданням окремих організацій країни-агресора". Слідством встановлено, що він  створив кілька вебсайтів, групи у соцмережах, ютуб-канал та наймав блогерів, щоб поширювати "шкідливий для української нацбезпеки" контент, який замовляли та оплачували з Росії.

24 лютого 2021 року у Дудкіна було проведено обшуки, йому повідомлено про підозру за статтями 111 (державна зрада) та 161 (порушення рівноправності громадян, залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). 25 лютого Печерський районний суд Києва арештував Дудкіна на два місяці. Далі запобіжний захід змінили на можливість вийти під заставу і депутати фракції ОПЗЖ внесли 2 мільйони гривень за Дудкіна.

У березні 2022-го Дудкін виклав відео, у якому закликав підтримати українську армію. Але у червні, виїхавши на територію Польщі, знову почав робити антиукраїнські заяви. Нині він перебуває на території РФ і долучився до нового проєкту Медведчука.

В ОГПУ зазначили, що 13 жовтня 2021-го обвинувальний акт щодо нього передано до суду для розгляду по суті, "водночас установлено, що 07.06.2022 він перетнув державний кордон України". Тому справу розглядатимуть заочно.

Політтехнолог Андрій Мішин втік з України в Росію у січні 2023 року. Сам він заявляв, що через Польщу і Білорусь поїхав в РФ, бо злякався українських спецслужб.

Політтехнолог Мішин щонайменше десять років працює на Медведчука, зокрема, у  2013-му він був спікером жіночого політичного клубу "Українського вибору", відвідував ефіри каналів кума Путіна як експерт.

Нині Мішин стверджує, що на території України воюють США і КНР.

"Іде війна між США і Китаєм. І проксі-союзником Китаю є Росія, і для цього ми є проксі-полігоном і проксі-армією. Нічого хорошого нас на цьому шляху не чекає. "Другая Украина" категорично каже ні", – заявляє він.

За інформацією джерел "Схем", Мішин виїхав з України через пункт пропуску "Ягодин"  25 січня 2023 року. У ДПСУ не пояснили, як йому вдалося це зробити.

Псевдосоціолог Кирило Молчанов послідовно критикував опонентів ОПЗЖ та прозахідні ініціативи, а також ПЦУ. Він був заступником директора Українського інституту політики, експерти якого "були помічені у піарі проросійських політиків, зокрема Віктора Медведчука, Олександра Вілкула та Загіда Краснова".

Уже як член "Другой Украины" на початку квітня Молчанов відвідав програму "Вечір з Володимиром Соловйовим", у якій озвучив російський наратив щодо подій у лаврі: "Це духовне рейдерство, бо люди, які туди прийшли, – це або відверті сатаністи, або мракобіси, і взагалі метою вони бачать повну ліквідацію православ’я як такого".

Як 35-річний Молчанов зміг виїхати з України і опинитися в РФ, у ДПСУ журналістам не пояснили.

Власник українського, а з літа 2017-го і російського паспортів політолог Олександр Дудчак з початку повномасштабного вторгнення перебуває під пильною увагою Нацагентства з питань запобігання корупції. У НАЗК закликають застосувати щодо нього санкції, бо Дудчак "поширює наративи, відповідно до кремлівської пропаганди, на підтримку дій Росії" і "несе відповідальність за підтримку дій, які підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України".

Зокрема, Дудчак розповідав на ресурсах медведчуківського проєкту про "біолабораторії США в Україні". Не вдалося ці біолабораторії знайти, бо, за версією соратника кума Путіна,  "самі американці з початком спеціальної воєнної операції деактивували біолабораторії, щоб вони не потрапили під контроль російської армії".

Найімовірніше, Дудчак теж перебуває у Росії, однак журналісти не отримали від ДПСУ пояснень, чи перетинав він держкордон, а від СБУ та ОГПУ – чи привернула їхню увагу антиукраїнська діяльність "політолога".

За даними громадського руху "Чесно" колишній український журналіст Денис Жарких здійснює інформаційну діяльність в інтересах держави-агресора. У 2017 році в ефірі антиукраїнському каналу News Front Жарких заявляв, що українізація – це технологія психологічного тиску та розз’єднання народу, а у 2020 році писав, що Україна "відстрілює російськомовних" на Донбасі.

Тепер такий цінний кадр у якості члена руху Медведчука запевняє, що "неважливо, хто розпочав війну", головне – зупинити її будь-якою ціною.

"Мені це нагадує дитсадок, коли дитина каже: он він перший почав, покарайте його, вихователько. Але якщо вихователька почне шукати, хто перший почав, то бійка не закінчиться ніколи", – казав Жарких.

На медійних майданчиках Медведчука Жарких виступає як політичний коментатор щонайменше з 2015 році. Коли ж кум Путіна придбав канал 112 Україна, Жарких вів там одну з програм.

Ще у 2018-му тодішній генпрокурор Юрій Луценко ініційовував перевірку публічних висловлювань Жарких. Однак в ОГПУ не надали журналістам інформації про наслідки тієї перевірки.

55-річний Денис Жарких перетнув україно-словацький кордон у вересні 2022 року. На яких підставах йому дозволили виїхати, у ДПСУ не пояснили.

Долучився до руху Медведчука і так званий "журналіст" Руслан Коцаба, якого в Україні обвинувачують у державній зраді. 

У січні 2023-го він не прибув на засідання суду і повідомив, що перебуває у США. На початку березня адвокатка Руслана Коцаби Світлана Новицька повідомила у суді, що її підзахисний отримав візу в жовтні 2022 року, дозвіл на в'їзд надав Департамент безпеки США і "Коцаба зараз оформлюється як політичний біженець".

Зі США Коцаба записує відео про жахливий державний устрій в Америці, засилля пропаганди та відсутність свободи слова, та про те, що "Бен Ладен був проєктом ЦРУ".

Окрім згаданих персонажів до руху "Другая Украина" долучилися Максим Невінчанний (депутат Миколаївської міськради від ОПЗЖ, визнав, що втік із України), політолог Олександр Потьомкін (у 2021 році пропонував Володимиру Зеленському віддати владу Віктору Медведчуку, точне місце перебування невідоме), журналіст Олег Ясинський (мешкає в Чилі, критик декомунізації в Україні), Олена Броницька (агітувала щеплюватися російською вакциною і нахвалювала Медведчука, точне місце перебування невідоме), Павло Карназицький (білорус, депортований з України за антиукраїнські матеріали).

Ніхто з них не приховував своїх поглядів і не соромився поширювати проросійські наративи. І ніхто не поніс за це покарання, хоча правоохоронні органи тоді мали можливість вести розслідування, затримувати і передавати до суду. 

Після початку повномасштабного вторгнення РФ вони знову вигулькнули поза межами України у лавах нового політичного проєкту обвинуваченого у держзраді Медведчука.

"Постає запитання: чому ті учасники "Другой Украины", стосовно діяльності яких були порушені кримінальні провадження, не понесли відповідальності, а виїхали з країни?" – цікавляться журналісти.

Вони констатують, що в ОГПУ їм дали часткові відповіді на запити щодо двох осіб 63-річного Володимира Скачка (обвинувачений у фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу) та 62-річного Юрія Дудкіна (обвинувачений у державній зраді). Однак так і не пояснили, як вони змогли виїхати за межі України.

"У СБУ відмовилися надавати відповідь на запитання, чи фігурують 13 осіб з "Другой Украины" у кримінальних провадженнях, які розслідує спецслужба, посилаючись на заборону розголошення відомостей. А у Державній прикордонній службі не надали жодної інформації про те, у який спосіб і коли "другоукраїнці" покинули територію України. Зокрема, і ті особи, які не досягли 60-річного віку і є військовозобов’язаними", – додали розслідувачі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: