Завантаження ...
banner
banner

Москва і Мінськ підписали документ про розміщення ядерної зброї в Білорусі

Москва і Мінськ підписали документ про розміщення ядерної зброї в Білорусі фото

Сьогодні, 25 травня, міністри оборони Росії та Білорусі підписали документ про розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі. Росія планує побудувати сховище для ядерної зброї у Білорусі до липня і сторони вже домовилися про порядок його утримання. Контроль за ним та рішення про ядерний удар прийматиметься російською стороною. Що передбачає така домовленість і які загрози несе?

Про це заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, повідомляють російські ЗМІ. Він та його колега з Білорусі, Віктор Хренін, 25 травня уклали угоду щодо розташування російської нестратегічної ядерної зброї в спеціальному сховищі на території Білорусі.

"Розміщення нестратегічної ядерної зброї – дієва відповідь на агресивну політику недружніх нам країн", – заявив Хренін.

Повідомляється, що Білорусь отримала від Росії ракетний комплекс "Іскандер-М", зенітну ракетну систему С-400, а також виконала модернізацію літаків Су-25 для можливості використання "авіаційних засобів поразки в ядерному оснащенні". Також білоруські військові пройшли навчання на полігонах у Росії з метою опановування цієї техніки

Розміщення таємних арсеналів ядерної зброї у Білорусі, як пояснюють у Міністерстві оборони країни-терориста Росії, було обумовлено відмовою США вивести свою ядерну зброю з території Європи.

Як повідомляє видання Meduza, посилаючись на експерта з російської ядерної політики Максима Старчака, розміщення ядерної зброї на території Білорусі може бути черговою спробою привернути увагу США та підвищити ескалацію. Таким чином Росія хоче поставити на кону те, що, було б важливим для США і змусило б їх сісти за стіл переговорів. 

Також у Москві вважають, що тактична ядерна зброя в Білорусі теж може стати приводом для переговорів, щоб переконати США визнати захопленні Росією території в Україні.

Водночас, як заявив експерт, спокійна реакція США на такий хід з  боку Росії каже про те, що вони не мають наміру грати в ігри Путіна. Путін привносить ядерний фактор у війну з Україною, припускаючи, що викличе увагу США, але нічого не відбувається. США не відповідають та не планують змінювати готовність своїх ядерних сил.

Ймовірно, Польща чи інші держави пропонуватимуть США та іншим західним ядерним країнам розмістити ядерну зброю  на їх території. Проте відповідати Росії у такий спосіб США та НАТО навряд чи будуть.

Ілюстративне фото - EPA/UPG

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: