Завантаження ...
banner
banner

У Туреччині проходить другий тур президентських виборів: подробиці

У Туреччині проходить другий тур президентських виборів: подробиці фото

У неділю, 28 травня, у Туреччині вперше в історії відбувається другий тур президентських виборів. За посаду глави держави борються чинний президент Реджеп Тайіп Ердоган та лідер опозиції Кемаль Киличдароглу.

Голосування почалося о 8:00 ранку, завершиться о 17:00, після чого виборчі комісії одразу розпочнуть підрахунок. Перемогу здобуде той кандидат, який набере найбільшу кількість голосів. Про це повідомляє Haber Turk.

Примітно, що другий тур президентських виборів у Туреччині відбувається вперше. До цього мешканці країни віддавали абсолютну більшість голосів кандидату у першому турі. До речі, чинному президенту Ердогану два тижні тому не вистачило лише 0,5% голосів, щоб переступити бар'єр у 50% і зберегти посаду президента в першому турі.

У день голосування в Туреччині діє низка заборон, у тому числі незвичайних для багатьох інших країн. Так, у день виборів заборонено продаж та вживання алкогольних напоїв у громадських місцях. Також розважальні заклади залишатимуться закритими під час голосування.

Турецькі засоби масової інформації не можуть робити будь-які прогнози та коментувати вибори. Тільки Вища виборча рада Туреччини зможе робити заяви за годину після закриття виборчих дільниць.

За підсумками першого туру голосування 14 травня жоден із кандидатів не набрав 50% голосів. Право виходу у другий тур отримали кандидат від політичної сили "Союз народу", чинний президент Реджеп Тайіп Ердоган (49,52% голосів) та лідер Республіканської народної партії Кемаль Киличдароглу (44,88% голосів).

Очікується, що участь у другому турі президентських виборів братимуть понад 60 мільйонів виборців. Кандидат, який отримає більшість голосів, займатиме президентське крісло впродовж 5 років.

У Туреччині вперше проходить другий тур президентських виборів. Джерело: Haber Turk

Нагадаємо, ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що якщо на чергових президентських виборах у Туреччині чинний глава держави Реджеп Тайіп Ердоган програє своєму головному конкуренту Кемалю Кілічдароглу, глава Кремля Володимир Путін втратить важливий для нього "особистий елемент" взаємодії з Туреччиною.

Раніше аналітики оцінили, що у разі поразки Реджепа Тайіпа Ердогана на виборах президента Туреччини країна-агресор Росія може втратити економічне та дипломатичне партнерство. Від результатів голосування, впевнені фахівці, залежить посередницька роль Туреччини у складних та напружених відносинах між Заходом та Кремлем.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: