Завантаження ...
banner
banner

10 років ув'язнення з конфіскацією майна: суддя Чаус отримав вирок

10 років ув'язнення з конфіскацією майна: суддя Чаус отримав вирок фото

Вищий антикорупційний суд України засудив Миколу Чауса до 10 років ув'язнення. Причиною звинувачення стало отримання хабара на суму 150 тис. доларів.

Отримання хабара сталося у 2016 році. Дії Чауса кваліфікували за ч.4. ст.368 КК України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди посадовцем, поєднане з вимаганням"). Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Колишній суддя Дніпровського районного суду міста Києва Чаус вимагав та отримав хабар у розмірі 150 тис. доларів США. У НАБУ від надання свідчень він відмовився. Враховуючи, що у кримінальному провадженні було зібрано достатньо доказів для складання обвинувального акта, прокурор САП ухвалив рішення про відкриття матеріалів кримінального провадження стороні захисту для ознайомлення.

За інформацією САП, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили Чауса при отриманні хабара. Верховна Рада України дала згоду на його затримання та притягнення до кримінальної відповідальності. Скориставшись суддівським правовим імунітетом, підозрюваний залишив територію України. З 16 серпня 2016 року суддя був оголошений в національний розшук, а надалі – в міжнародний.

У лютому 2017 року його затримали на території Молдови. Детективи НАБУ подали клопотання про екстрадицію Чауса в Україну. Однак у квітні 2021 року з'явилася інформація про нібито його викрадення. Місцезнаходження судді було невідоме аж до липня 2021 року, коли чиновника було виявлено в одному із сіл Вінницької області. 30 липня співробітники СБУ виїхали на місце та перевезли Чауса до центрального управління Служби безпеки.

Влітку 2021 року детективом НАБУ за погодженням з прокурором САП подано клопотання до слідчого судді ВАКС щодо застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Надалі детективи НАБУ затримали Чауса у лікарні "Феофанія" після того, як СБУ надала Національному бюро інформацію про місцезнаходження підозрюваного.

Після затримання Вищий антикорупційний суд обрав Чаусу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а також зобов'язав здати закордонні паспорти та носити електронний засіб контролю (браслет).

За вироком суду колишньому судді призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у судовій гілці влади строком на 3 роки з конфіскацією майна.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

– НАБУ з 2016 року розслідує кримінальне провадження за фактом вимагання та отримання Чаусом великого хабаря. Гроші суддя нібито закопав на городі в банках.

– Солом'янський районний суд Києва ухвалив рішення про арешт квартири і автомобіля Чауса. Однак він втік до окупованого Криму, а звідти – в Молдову.

– У листопаді 2019 року молдавський суд вкотре відмовив у наданні Чаусу політичного притулку.

– У квітні 2021 року Чауса повторно викрали в Молдові. Згодом він знайшовся в селі у Вінницькій області.

– Генеральна прокуратура Республіки Молдова завершила розслідування у справі про викрадення Чауса в центрі Кишинева. В матеріалах є дані представників силових структур України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: