Завантаження ...
banner
banner

НАТО створило центр захисту морської інфраструктури через можливу загрозу диверсій росії

НАТО створило центр захисту морської інфраструктури через можливу загрозу диверсій росії фото

У п'ятницю, 16 червня, НАТО запустило новий центр захисту підводних трубопроводів і кабелів з метою запобігання можливим диверсіям з боку Росії. Відповідне рішення ухвалили міністри оборони країн альянсу.

Про це повідомляє видання AP. Центр буде розташований у Лондоні в Нортвуді – на північному заході міста.

"Загроза зростає, — відповів журналістам генерал-лейтенант Ганс-Вернер Вірманн, який очолює спеціальну групу, що займається цим питанням. – Російські кораблі активно картографували нашу критичну підводну інфраструктуру. Наростає занепокоєння, що Росія може націлитися на підводні кабелі та іншу критичну інфраструктуру, намагаючись порушити життя Заходу".

За заявою Вірманна, для забезпечення функціонування нового центру, члени НАТО прийняли рішення про створення мережі критично важливої підводної інфраструктури. Ця мережа буде об'єднувати представників НАТО, членів Альянсу і приватного сектору.

"Це допоможе поліпшити обмін інформацією про нові ризики і загрози", – додав він.

Після вибухів на газопроводах "Північні потоки" в Балтійському морі у вересні 2022 року, питання підводної безпеки стало активно обговорюватись європейськими країнами. Групи фахівців з Швеції, Данії та Німеччини продовжують розслідування, спрямоване на встановлення винних у цих вибухах в Балтійському морі.

Раніше повідомлялося, що Байден та його команда ведуть гарячу дискусію із союзниками щодо термінів вступу України до НАТО. Ці дебати можуть вплинути на позиції партнерів напередодні ключового саміту.

Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський очікує, що Північноатлантичний альянс на своєму саміті у Вільнюсі (Литва) влітку 2023 року має дати Україні чіткий сигнал щодо членства.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: