Завантаження ...
banner
banner

Водоканали закликають підвищити тарифи на воду: подробиці від голови асоціації «Укрводоканалекології» Дмитра Новицького

Водоканали закликають підвищити тарифи на воду: подробиці від голови асоціації «Укрводоканалекології» Дмитра Новицького фото

Водоканали закликають Національну комісію, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з 1 липня встановити економічно обґрунтовані тарифи на послуги водоканалів з метою стабільного постачання води і каналізування в містах. Детальніше у матеріалі.

 Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» говорив голова асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький. 

«Ми звернулися до президента України з проханням розглянути це питання на засіданні РНБО, тому що ситуація критична. Єдиним джерелом фінансування діяльності водоканалів є плата споживачів за користування цією послугою», — сказав Новицький.

За його словами, вартість такої послуги обмежена тарифом, який встановлює національний регулятор. Це відбувається щороку на підставі розрахунків, які перевіряє національний регулятор і ухвалює рішення до 1 січня наступного року.

«Було засідання 27 грудня (2022 року — ред), були ухвалені тарифи, і після чого з невідомих причин 30 грудня рішення, яке вже було ухвалено, було відправлено нібито на доопрацювання», — заявив Новицький.

Також він сказав, що вартість складових тарифу — електрична енергія, реагенти, матеріали, обладнання, заробітна плата працівників, яка була встановлена ще в 2020 році, не була змінена.

Ми працюємо в жахливих умовах недофінансування”, — наголосив Новицький. .

За розрахунками відповідних підрозділів національного регулятора, середній відсоток підняття тарифу по Україні становить 33%. Це орієнтовно 80 грн до діючого тарифу на сім’ю з трьох людей.

Безвідповідальне ставлення національного регулятора до цілої галузі вже призводить до жахливих наслідків. Вже почалися арешти рахунків водоканалів. Запорізький обласний водоканал, Уманський водоканал та інші на межі такого арешту. Ми попереджаємо, що ми не зможемо виконувати свою основну функцію. Ми будемо вимушені або не сплачувати за електроенергію, що обвалить ринок електроенергії, або обмежувати і погодинно подавати воду в міста”, — сказав голова асоціації “Укрводоканалекологія”.

Він зазначив, що це буде катастрофа. Системам пожежогасіння доведеться певний час перебувати без води.

За словами Новицького, підвищення тарифів стабілізує ситуацію, тому що у водоканалів з'явиться джерело покриття їхніх витрат.

Ми зможемо хоча б частково покривати ті борги оплати за електроенергію, матеріали, обладнання. Таким чином ми забезпечимо стале постачання води і каналізування в містах”, — сказав Новицький.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: