Завантаження ...
banner

За прихильників Кремля взялися західні спецслужби – що загрожує росіянам

За прихильників Кремля взялися західні спецслужби – що загрожує росіянам фото

У кількох країнах Європи спецслужби встановили спостереження за вихідцями з Росії, які підтримують злочинну війну проти України. Про це вже повідомили в Німеччині, а про необхідність "пильної уваги" до росіян заявив і президент Чехії, що викликало істерику у Скабєєвої, Соловйова та інших пропагандистів країни-агресора. Але як би вони не намагалися подати такі кроки як "полювання на відьом", правда в тому, що для адептів путінського режиму вже не тільки в РФ, а й у Європі настали не найкращі часи. Докладніше про це читайте у матеріалі

Весь світ проти

Те, що Україна дасть жорстку відсіч окупаційним військам, а повномасштабна війна надовго затягнеться, Кремль точно не припускав. Як і те, що весь цивілізований світ об'єднається заради допомоги нашій країні. Тепер же на росТБ шоковані таким поворотом пропагандисти звинувачують у тому, що відбувається, будь-кого, але тільки не свого президента, який віддав жахливий злочинний наказ.

Російські пропагандисти, які ще нещодавно мріяли "взяти Київ за три дні", намагаються "тримати марку", але все частіше зриваються на істерику. Не став винятком і Армен Гаспарян, який в ефірі "Соловйов live" плакався, що "багатонаціональний народ країни, російський народ, розлюднюють на такому рівні, що можна викинути всі дослідження з пропаганди Третього рейху – це все вже неактуально".

"Єдине, у чому нас ще не звинуватили за 16 місяців СВО, у расовій неповноцінності, що ми не генетичне сміття. Все інше прозвучало", – заявив Гаспарян.

Перекручування фактів, брехня та жахливі маніпуляції стали звичайною справою для російських пропагандистів – і це бачить увесь світ. Путінський режим чіпко тримає їх на гачку, але вони й самі розуміють, як далеко зайшли. Ось тільки дороги назад немає – всі ходи записані.

І якщо на території Росії пособники воєнних злочинів проти України можуть говорити що завгодно, то за кордоном змушені поводитися розумніше. Щоправда, не всі.

Знахідка для розвідки

Прихильники війни проти України справді є і серед тих росіян, які давно живуть і працюють у Європі. Здавалося б, живи, наприклад, у Франції, Німеччині, Швейцарії, насолоджуйся свободою пересування, доступом до гарної освіти й роботи, відсутністю санкцій – що тобі ще потрібно? Але і там росіяни намагаються насадити свої "цінності", які не може прийняти цивілізований світ.

"Частина емігрантів або ж тих громадян РФ, хто тимчасово проживає у країнах Європи, ходять на проросійські мітинги, влаштовують антиукраїнські акції та сутички з біженцями з охопленої війною нашої країни. Здавалося б – парадокс, але ці росіяни не виходять із зони впливу рідної їм пропаганди, навіть попри те, що давно живуть далеко", – каже співрозмовник OBOZREVATEL в українській розвідці.

За його словами, в основному це не молодь, а люди середнього та похилого віку, які з різних причин проживають не в РФ. Інша частина антиукраїнсько налаштованих росіян виїхала зі своєї країни вже після початку повномасштабного вторгнення – причому передусім через страх опинитися в ізоляції або підпасти під мобілізацію і померти на війні.

"При цьому вони підтримують усі рішення Путіна і вважають нашу країну ледве не особистим ворогом. Деякі з них самостійно знайшли однодумців для участі в антиукраїнських акціях, інших грамотно підвели до цього", – говорить офіцер.

За його словами, російські спецслужби щільно моніторять діаспори в розрахунку завербувати агентуру. Найчастіше впроваджують туди своїх співробітників, які певний час діють у тій чи іншій країні під прикриттям.

"Ставлять різні завдання. Наприклад, влаштувати мітинги проти підтримки України. Щоправда, у 2022 році їх було більше, ніж цього року – зараз у країнах ЄС уже добре розуміють небезпеку проросійських рухів", – каже розвідник.

Усього кілька яскравих прикладів. Активним учасником проросійського мітингу в Кельні був Макс Шлунд (у минулому – Ростислав Теслюк) – колишній офіцер військово-повітряних сил РФ. Він змінив ім'я після переїзду до Німеччини в 2012 році. За даними Reuters, урядова агенція "Россотрудничество", яку в ЄС звинувачують в управлінні мережею "агентів впливу", сплатила Шлунду квиток на літак до Москви на конференцію російського диктатора Володимира Путіна.

Ще одним учасником "шабашу під триколором" був російсько-німецький бізнесмен Олег Єрьоменко. З'ясувалося, що він добре знайомий із колишнім "міністром оборони ДНР", відставним полковником ФСБ Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), а також пов'язаний із російською воєнною розвідкою (ГРУ).

Загроза нацбезпеці

Ситуація стала настільки серйозною, що навіть у Німеччині, яку нещодавно вважали досить лояльною до Росії, визнали пропаганду країни-агресора однією із загроз національній безпеці та встановили спостереження за тими, хто її підтримує. Про це заявив голова BfV (Федеральне відомство з охорони Конституції) Томас Хальденванг, пише Deutsche Welle.

Він зазначив, що російська пропаганда веде до зростання екстремізму в ФРН з огляду на війну в Україні. "Через соцмережі поширюються пости екстремістського змісту, які виправдовують війну, що суперечить міжнародному праву", – наголосив Хальденванг.

Глава відомства заявив, що російська діаспора загалом стійка до пропаганди з РФ. "Але ми стикаємося з проросійськими протестами, в яких беруть участь представники цієї діаспори. Ми спостерігаємо за тими людьми, які підтримують російську пропаганду та реагують на неї", – сказав він.

Раніше про те, що західні спецслужби зараз мають уважніше спостерігати за росіянами, заявив і президент Чехії Петер Павел. "Бо вони громадяни нації, яка веде агресивну війну", – пояснив він. А враховуючи їхню підтримку путінського режиму і, відповідно, його злочинних рішень – це серйозна загроза.

Співрозмовник OBOZREVATEL у розвідці каже, що за дії проти нацбезпеки тієї чи іншої країни росіяни легко можуть опинитися за ґратами. Але є й ті, хто веде свою деструктивну діяльність начебто як у правовому полі, але це у перспективі загрожує небезпечними наслідками.

"Ці росіяни втратять посвідку на постійне або тимчасове проживання. Відповідно, будуть вислані додому. Чого вони, м'яко кажучи, не хочуть", – каже офіцер.

Шляхом скорочення потоку росіян, що хлинув з РФ, пішло багато країн. Деякі вже законодавчо посилили умови перебування вихідців із РФ, інші зараз працюють над цим питанням. Зрозуміло одне: для прихильників путінського режиму настали не найкращі часи.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: