Завантаження ...
banner
banner

Пригожин готує реванш і хоче "повторити"

Пригожин готує реванш і хоче "повторити" фото

Пригожин може наважитися на реванш та готувати новий наступ на Москву. Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, який здійснив невдалу спробу держперевороту в Росії, може готуватися до реваншу та планувати новий похід на Москву. Проте, тепер уже з території Білорусі, що буде простіше. Як люблять заявляти російські пропагандисти, погрожуючи світові новою війною – "можемо повторити", "кухар Путіна" також готується.

Проте його друга спроба – це не питання найближчої чи навіть середньострокової перспективи. Спочатку Пригожину треба перекинути свою армію до Білорусі, доукомплектувати її та вирішити питання з фінансуванням. Щодо помсти глави Кремля Володимира Путіна, то з ліквідацією Пригожина є проблема – дуже важко знайти тих, хто буде готовий виконати подібний наказ. Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL висловив російський опозиційний політик та журналіст Ігор Яковенко.

– На вашу думку, що буде з ПВК "Вагнер" далі? Чи буде ця структура розформована? Є інформація про те, що набір у неї продовжується.

– Очевидно, що вся закордонна структура "Вагнера", яка перебуває в Сирії, в Африці, на Близькому Сході, буде розформована або перейде під інше керівництво. Це те, що можна сказати з упевненістю. Щодо основної частини, яка зараз дислокується на території Росії, то, мабуть, так чи інакше буде спроба Пригожина релокувати якусь частину до Білорусі. Принаймні про це свідчать ті табори, які будуються для нього там. А якусь частину намагатимуться влити у збройні сили Росії.

– Щодо самого Пригожина. Складається враження, що Путін досить мстивий і навряд він залишить без відповіді цей заколот. Зокрема, є думка, що Путін не зможе пробачити, що всі стали свідками його страху. Що загрожує особисто Пригожину? Чи має він шанс на другу спробу перевороту?

– Цієї секунди Пригожин не здатний абсолютно ні на що. Але надалі, гадаю, і Пригожин, і Путін намагатимуться щось робити. Пригожин намагатиметься здійснити реальний реванш, що називається "повторити". Якщо він опиниться на території Білорусі, достатньо подивитися на карту, щоб зрозуміти, що похід на Москву з цього боку вже не зустрічає тієї водної перешкоди, яка завадила успішному походу минулого разу.

Зрозуміло, що поки що про це не може йтися, тому що Пригожин не має армії. Йому ще належить домогтися релокації ПВК "Вагнер" до Білорусі, доукомплектувати її та вирішити питання з фінансуванням, бо всі почули, скільки коштує ця іграшка. Поки що немає відповіді на запитання, за рахунок чого триватиме весь цей банкет.

У будь-якому випадку Лукашенко не може утримувати ПВК "Вагнер" у таких обсягах, з таким обсягом фінансування. Тому питання походу на Москву "Вагнера" – це питання не сьогоднішнього, не завтрашнього і навіть не післязавтрашнього дня. Для цього мають дозріти умови.

Крім того, зрозуміло, що навіть якщо будуть сформовані дві бригади, малоймовірно, що такими силами можна здійснити державний переворот. Це питання майбутнього.

Щодо того, чому Путін не знищив Пригожина, то насправді велике питання, хто б це виконав. Якщо не йдеться про елементарне кілерство. Чи знайшлася б достатня кількість людей у збройних силах, які були б готові виконати цей наказ? Все-таки вони досить довго воювали пліч-о-пліч, тому тут більше запитань, ніж відповідей.

– Ви сказали про фінансування ПВК "Вагнер". Дійсно, дорога іграшка. Але в Пригожина були достатні капітали. Що зараз із ними? Чи міг він втратити більшу частину своїх коштів через свій заколот?

– Думаю, так. Я не знаю, де він зберігав свої капітали, але в жодному разі навряд чи це достатня сума, щоб тривалий період у такому обсязі підтримувати фінансування ПВК "Вагнер". Так чи інакше, але свою імперію значною мірою він уже втратив. Наприклад, втрачено ту частину імперії, яка була фабрикою тролів. Фактично знищені всі активи, все, що становило загрозу інформаційній безпеці для планети. Принаймні заблоковано та чекає на нового господаря.

– Американський історик Тімоті Снайдер заявив про те, що деякі росіяни готові до того, щоб ними керував інший експлуататорський режим, "бандит із найбільшою кількістю озброєння". Чи вважаєте ви, що це правильний підхід?

– Гадаю, так. Про це свідчить поведінка мешканців Ростова, наприклад, які із захопленням зустрічали ПВК "Вагнер", про це свідчить таке саме пасивне ставлення мешканців Воронезької та Липецької областей – ніхто не вийшов зупинити Пригожина чи, точніше, Уткіна, який рухався у бік Москви.

Отже, я думаю, що історик має рацію.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: