Завантаження ...
banner
banner

США оголосили про новий пакет допомоги Україні з касетними снарядами: подробиці

США оголосили про новий пакет допомоги Україні з касетними снарядами: подробиці фото

Адміністрація президента США Джо Байдена 7 липня оголосила про новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн. До нього, зокрема, увійшли касетні боєприпаси, відсоток нерозірваних снарядів яких становить менше 2,35%.

Про це повідомив представник Білого дому Джейк Салліван на брифінгу. "Наше рішення про безпекову допомогу ґрунтується на потребах України, а Україні потрібна артилерія для підтримки її наступальних і оборонних операцій", – заявив він.

Салліван зазначив, що Вашингтон відкладав це рішення через те, що касетні снаряди небезпечні для цивільного населення.

"Ми знаємо, що касетні боєприпаси створюють ризики для цивільного населення, ось чому ми стільки відкладали це рішення як могли", – пояснив він надання боєприпасів Україні.

Також радник американського президента заявив, що Україна надала письмові гарантії, що буде мінімізовувати ризики для цивільних. Він додав, що Київ аргументував потребу в касетних боєприпасах одночасно з наданням гарантій того, що ці боєприпаси використовуватимуть на полі бою.

"Але лінія фронту постійно змінюється, тому чітко визначити на мапі місце їхнього використання ми не можемо", – сказав радник президента США.

Крім того, до нового пакета допомоги від США увійшли:

– 32 бойові машини піхоти Bradley та 32 бронетранспортери Stryker;

– додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot і HIMARS;

– ракети ППО AIM-7;

– зенітні комплекси Stinger, Javelin;

– 31 155-мм гаубиця;

– 105-мм й 155-мм артилерійські снаряди, включно з DPICM;

– ракети трубного пуску, безпілотні літальні системи Penguin та підривні боєприпаси;

– обладнання для розмінування, запчастини, стрілецька зброя й 28 мільйонів набоїв до неї;

– 27 тактичних автомобілів для підйому техніки;

– 10 тактичних автомобілів для буксирування та перевезення техніки.

Зазначимо, що касетні снаряди випускають велику кількість дрібних елементів, тому їх вважають більш небезпечними для цивільного населення.

Також у них порівняно високий відсоток нерозривання, через що вони становлять небезпеку протягом багатьох років після завершення конфлікту.

2008 року понад 120 країн ухвалили договір про заборону виробництва, застосування і накопичення касетних боєприпасів. США, РФ і Україна відмовилися приєднатися до нього.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

– Напередодні в Пентагоні розповіли, що розглядають можливість передачі Україні касетних боєприпасів, про застарілі типи снарядів не йдеться.

– Human Rights Watch закликала США не постачати Україні касетні боєприпаси, цинічно звинувативши українських військових у використанні "забороненої зброї". В Офісі президента України заявили, що організація намагається зірвати постачання зброї і що саме РФ вторглася в Україну, вбиваючи цивільних.

– За даними ЗМІ, Україна може отримати касетні боєприпаси від США вже в липні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: