Завантаження ...
banner
banner

Ізраїль не готовий переступати "червоні лінії" у постачанні зброї Україні, — посол

Ізраїль не готовий переступати "червоні лінії" у постачанні зброї Україні, — посол фото

Ізраїль не поставлятиме в Україну розроблену спільно зі США систему протиракетної оборони "Залізний купол". Це рішення Ієрусалим обґрунтовує побоюваннями, що вона потрапить до рук Ірану.

Ще однією причиною відмови Ізраїля від передачі Україні навіть оборонного озброєння є острах розгнівити Росію, яка "грає особливу роль на Близькому Сході", зокрема, у Сирії та Ірані. Про "червоні лінії", які Ізраїль не готовий переступати, розповів посол цієї держави в Україні Міхаель Бродський в інтерв'ю ZN.UA.

Коментуючи нещодавню заяву прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу щодо відмови передати Україні систему ПРО "Залізний купол" через побоювання, що вона опинитися в руках Ірану, Бродський зазначив, що вважає такі страхи небезпідставними.

"Я не військовий фахівець і не володію всією інформацією на цю тему. Але знаю, що ці побоювання не є безпідставними. Понад те, Ізраїль під час експорту будь-якого озброєння, зокрема оборонного характеру, завжди думає про те, що воно може потрапити до рук або Ірану, або терористичних організацій. А ви бачили, як Іран може ефективно використати озброєння, яке потрапляє до нього в руки. Сьогодні Україну обстрілюють іранськими "шахедами", створеними на основі західних дронів. Іран зміг зробити досить ефективні копії", – заявив дипломат.

Журналісти у відповідь поцікавилися, чому ж тоді інших партнерів України подібні страхи не діймають і чому, приміром, Німеччина та США зважилися передати нашій державі системи MIM-104 Patriot та ЗСАУ Gepard. На це Бродський зазначив, що справа не лише в Ірані, а й у "червоних лініях", які Ізраїль не хоче переходити через побоювання щодо власної безпеки.

"Це пов'язано з особливою роллю, яку грає Росія на Близькому Сході. Сирія та Ліван – це сфера наших інтересів, пов'язаних із національною безпекою Ізраїлю. Те, чим жоден ізраїльський уряд не буде готовий поступитися. Вам відомо, що Росія дуже явно та активно присутня у Сирії, особливо з 2015 року. І ми знаємо, що будь-який необережний крок або навіть висловлювання можуть призвести або до нової війни, або до спалаху терору, що у свою чергу призведе до загибелі ізраїльтян – як цивільних осіб, так і військовослужбовців", – наголосив Бродський.

Він також додав, що ізраїльський "Залізний купол" особливо ефективний у протидії примітивним ракетам малого радіусу дії, тоді як Росія атакує Україну балістичними та крилатими ракетами.

Нагадаємо, раніше  Нетаньягу пояснив, чому Ізраїль не погодиться на передачу "Залізного купола" Україні і з якої причини ця країна взагалі не має наміру надавати військову підтримку Україні для боротьби з російською окупаційною армією.

Щодо "Залізного купола" – глава ізраїльського уряду заявив, що ця система нібито може потрапити до рук Ірану та бути використана проти самого Ізраїлю. А це "поставило б під загрозу життя мільйонів ізраїльтян".

Натомість посол Бродський заявив, що Україна підтримує 90% антиізраїльських рішень ООН і закликав змінити ситуацію. Причиною для цього він назвав запити України до Ізраїлю про допомогу та той факт, що Ізраїль у деяких питаннях підтримує Україну.

Тим часом нещодавно Україна закликала Ізраїль припинити будь-яку співпрацю з Росією. Посольство України в Ізраїлі заявило, що нинішній уряд Ізраїлю обрав шлях тісної співпраці з країною-агресором. У дипломатичному відомстві наголосили, що про це свідчить низка досить суперечливих подій, що відбулися у першій половині 2023 року, що збіглися з практичною відсутністю ізраїльської гуманітарної допомоги Україні.

У посольстві також зазначили, що на особливу увагу серед них заслуговують безрезультатний візит міністра закордонних справ Ізраїлю в Україну в лютому цього року і серія інтерв'ю прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: