Завантаження ...
banner
banner

Європарламент закликав МКС видати ордер на арешт президента Білорусі Олександра Лукашенка

Європарламент закликав МКС видати ордер на арешт президента Білорусі Олександра Лукашенка фото

Депутати Європарламенту 18 липня звернулися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі із закликом видати ордер на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Вони заявили, що Мінськ несе відповідальність за шкоду, заподіяну Україні, в тому числі через роль режиму Лукашенка в депортації українських дітей.

Відповідний заклик міститься в доповіді комітету із закордонних справ про відносини ЄС та Білорусі, повідомляє пресслужба Європарламенту. Крім того, євродепутати висловили занепокоєння через політичне, економічне, військове та культурне підпорядкування Білорусі Москві, що робить країну "де-факто державою-сателітом".

Доповідь щодо Білорусі підтримали 49 депутатів Європарламенту, троє виступили проти, двоє утрималися.

"Оскільки Міжнародний кримінальний суд (МКС) вже видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової, депутати Європарламенту закликають МКС розглянути можливість видачі аналогічного ордера на арешт Олександра Лукашенка", – заявили в ЄП.

У тексті доповіді євродепутати також засудили репресії та систематичні порушення прав людини режиму Лукашенка проти власного народу.

Зазначається, що в Білорусі за ґратами перебувають близько 1500 політв’язнів, у тому числі юристів, профспілкових діячів, журналістів і правозахисників. Понад 300 тисяч білорусів залишили країну через репресії.

Європарламент закликав ЄС надати більшу економічну підтримку білоруським демократичним силам, а Міжнародний олімпійський комітет та інші міжнародні спортивні федерації – не допускати спортсменів з Білорусі та РФ до участі в Олімпійських іграх у Парижі 2024 року та інших заходах.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

– 17 березня МКС видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Вони підозрюються в скоєнні міжнародного злочину – депортації українських дітей до РФ. Ордер діятиме до кінця життя фігурантів.

– У РФ у відповідь порушили справу проти прокурора і суддів МКС, звинувативши Гаагу в "наперед незаконному взятті під варту".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: