Завантаження ...
banner
banner

Близько 20 мільярдів доларів на Збройні сили України: ЄС планує створити спеціальний фонд для озброєння України

Близько 20 мільярдів доларів на Збройні сили України: ЄС планує створити спеціальний фонд для озброєння України фото

ЄС хоче створити спеціальний фонд для того, щоб упродовж чотирьох років профінансувати збройні сили на 20 млрд євро. Ці гроші потрібні для того, щоб постачати озброєння Україні. Це також допомогло б сплатити за навчання українських солдатів.

Як пише видання Politico, про створення фонду заявили п'ять непов'язаних між собою дипломатів. Це також закріпило б ідеологічні зміни для ЄС. До того, як Росія вторглася в Україну, концепція субсидування ЄС постачання зброї до зони бойових дій була неможливою. Тепер він перебуває на порозі, щоб закріпити це на довгі роки.

Жозеп Боррель, головний дипломат ЄС, натякнув на цю ідею під час саміту лідерів ЄС минулого місяця. "Ви маєте зробити так, щоб Україна могла захищатися", – сказав він. "Так, Європейський фонд миру для України, можливо, має стати новим українським оборонним фондом".

Пропозиція про виділення військового фонду є частиною ширших зусиль ЄС, спрямованих на те, щоб продемонструвати свою довгострокову відданість Україні. Дипломатичне крило ЄС, Європейська служба зовнішніх дій, також розробили план, який передбачає низку зобов'язань у галузі безпеки.

Нова пропозиція щодо військового фінансування була спрямована до країн ЄС у понеділок для розгляду, і міністри закордонних справ ЄС розглянуть її у четвер під час зустрічі у Брюсселі. Мета, за словами двох дипломатів, полягає у тому, щоб затвердити пропозицію до осені. Досі ЄС неодноразово стикався з труднощами, намагаючись схвалити поступове поповнення свого фонду озброєнь для України, оскільки політична боротьба призводила до затримок, а Угорщина створювала блокпости, розвиваючи зв'язки з Росією.

Виділення до 20 мільярдів євро на ці зусилля дасть змогу лідерам ЄС надіслати Москві сигнал про те, що вони готові зробити все можливе, аби допомогти Україні. Розподілений на чотири роки фонд дозволить ЄС щорічно залучати 5 мільярдів євро.

Раніше OBOZREVATEL повідомляв, що на тлі дестабілізації політичних та суспільних настроїв у Росії глава українського МЗС Кулеба заявив, що для перемоги необхідне посилення санкційного тиску на РФ та рішучість дій міжнародної спільноти.

"Закликаю колег із ЄС спільно зі США максимально прискорити процес навчання українських пілотів та техніків для якнайшвидшої передачі Україні літаків західного зразка", – зазначив дипломат.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: