Завантаження ...
banner
banner

Дефіцит снарядів та оперативних резерви: росЗМІ про ситуацію на Запорізькому напрямку

Дефіцит снарядів та оперативних резерви: росЗМІ про ситуацію на Запорізькому напрямку фото

На Запорізькому напрямку, де триває контрнаступ Сил оборони України, окупаційні війська зіткнулися з низкою проблем. Перед ними замаячив реальний "снарядний голод", ЗСУ поступово добиваються паритету в артилерії, а російські ударні дрони втрачають ефективність.

При цьому окупанти зіткнулися з нестачею особового складу та масовим дезертирством: щоб стримати тиск ЗСУ, їм доводиться перекидати підрозділи з інших ділянок фронту, послаблюючи їх. Про це пише Telegram-канал "Досье Шпиона".

Автор каналу, який називає себе "співробітником однієї зі спецслужб", описав ситуацію у російських військах станом на неділю, 23 липня.

За його словами, основні бої зараз на Запорізькому напрямку точаться в районі села Роботине. Контрнаступ ЗСУ на цій ділянці фронту намагаються стримати підрозділи 291-го, 70-го та 71-го мотострілецьких полків ЗС РФ і штурмові підрозділи "Шторм Z". Також до Роботиного періодично перекидають сили 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту. І це, за версією автора каналу "Досье Шпиона", послаблює російські позиції у напрямку Василівки.

"Передислокація сил 810-ї обрмп значно позначається на бойових можливостях ЗС РФ у напрямку Кам'янське – Василівка, де ЗСУ мають часткові успіхи. Для чого роблять такі "рокіровки", особисто мені не зрозуміло, адже зі стратегічної точки зору Василівка має бути в пріоритеті перед Роботиним, але, мабуть, командуванню на місцях видніше", – зазначено у повідомленні.

При цьому в російських військах на Запорізькому напрямку зростає деморалізація особового складу. Тільки 21 липня стало відомо про дезертирство 383 військовослужбовців із підрозділів 71-го мсп та 810-ї обрмп. Зараз військова поліція РФ продовжує пошуки втікачів: зловити поки що вдалося лише небагатьох.

Усіх дезертирів при цьому може очікувати незавидна доля: покаранням для них, вірогідно, стане повернення на передові позиції фронту, де РФ зіткнулася з гострою нестачею особового складу.

"Досье Шпиона" також пише, що на фронті не втрачають значення так звані артилерійські "дуелі". При цьому за останній місяць ЗСУ поступово досягає артилерійської переваги над ворогом, не в останню чергу завдяки активному знищенню озброєнь ЗС РФ за допомогою РСЗВ HIMARS.

При цьому "снарядний голод", про який раніше багато кричав власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, поступово стає реальністю для російських окупантів.

"Зважаючи на фактично цілодобову "роботу" артилерії, у підрозділах ЗС РФ спостерігається суттєва нестача боєприпасів, дефіцит яких зростає з кожним днем. Кожен снаряд на рахунку, тотальна економія. За кожен постріл розрахунок "звітує", – зазначено в повідомленні.

Водночас автор заявляє про виникнення нового виду "дефіциту": за його словами, російські війська почали відчувати нестачу боєприпасів для ППО.

"На цій ділянці фронту в ЗС РФ сконцентровані десятки "Панцирів", ТОРів тощо, які повинні прикривати з'єднання від атак "Хаймарсів", БПЛА та іншого. Знов-таки, зважаючи на фактично безперервну бойову роботу, запас ракет ППО поступово вичерпується і належно не поповнюється", – констатував автор.

Також армія РФ в Україні зіткнулася з проблемами з використанням своїх ударних БПЛА ZALA Lancet. Раніше вони були грізною зброєю для боротьби з українською бронетехнікою. На фронт їх доставляють із періодичністю раз на десять днів.

Але останнім часом ефективність використання цих ударних дронів почала знижуватися.

"На це впливають два фактори – обмежені розвідувальні можливості з пошуку озброєння противника (оператор БПЛА багато в чому покладається на фактор "удачі") і поступова адаптація можливостей ЗСУ під боротьбу з "Ланцетами". Останнє досягається за рахунок перекидання іноземного озброєння для боротьби з російськими БПЛА. Зокрема, йдеться про використання німецьких зенітних установок Gepard і британських Stormer, оснащених ракетами Starstreak HVM для боротьби з "малими об'єктами, що низько летять", – описав своє бачення ситуації з російськими ударними дронами автор "Досье Шпиона".

На його думку, згадані фактори дозволяють припустити, що незабаром ситуація на фронті розвиватиметься стрімко.

"З огляду на всі чинники, що розгортаються навколо цього напрямку, поточна ситуація схожа швидше на "прелюдію" до майбутньої "великої вистави". Та й не лише на цьому напрямку", – резюмував автор каналу.

Роботине та лінія фронту на Запорізькому напрямку. Джерело: deepstatemap

Нагадаємо, раніше в Генштабі заявили, що ЗСУ вибили окупантів із позицій біля Андріївки на Бахмутському напрямку.

За словами Череватого, звільнення цього населеного пункту дає змогу оточити ворога в Бахмуті.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: