Завантаження ...
banner
banner

Річниця трагедії в Оленівці: масове вбивство українців і відсутність реакції світу

Річниця трагедії в Оленівці: масове вбивство українців і відсутність реакції світу фото

Нещодавно управління Верховного комісара ООН з прав людини зробило заяву, у якій йшлося, що "правда стосовно загибелі та поранень українських військових в Оленівці – має бути відома, а винні – понести відповідальність". Правильні та красиві слова, які щоправда розходяться з діями міжнародних установ, в тому числі і ООН, у напрямку виявлення та притягнення до відповідальності катів українських воїнів.

OBOZREVATEL розбирався у причинах відсутності реальних результатів розслідування трагедії.

Писати про річницю Оленівки складно. Причин багато, але найголовніша – російські вбивці не тільки не покарані, їх навіть не ідентифіковано. Від міжнародної спільноти, окрім чергового безпорадного розведення рук, навіть натяку немає, що це зробили саме росіяни. Звичайно, дякуємо за те, що визнали хоча б очевидні речі, такі як те, що вибух стався не через постріли HIMARS, про що постійно заявляла пропаганда країни-агресора. В ООН кажуть – нас, мовляв, не допускають на місце злочину, що ж ми можемо зробити. І на цьому все. Зв’язати той факт, що РФ не надає доступу до місця трагедії, з тим, що вона намагається приховати сліди злочину, на думку представникам ООН не приходить. Звісно, куди спокійніше й надалі виказувати стурбованість стосовно м’ясорубки, яку проводить РФ вже який рік в Україні. Їм так легше, але не нам.

Місце теракту в Оленівці. Джерело: t.me/spravdi

Жахливі факти

У ніч на 29 липня 2022 року в колишній Волноваській виправній колонії №120, що розташована на території Оленівської селищної ради (Оленівка, селище в Донецькій області, окуповане з 2014 року) росіяни жорстоко вбили десятки українських військовополонених полку "Азов", що раніше вийшли з оточеної "Азовсталі". Більше 130 отримали поранення.

Вже 29 липня 2022 року після нічного теракту РФ до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за фактом обстрілу військовими Росії колишньої виправної колонії, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України – про порушення законів та звичаїв війни. Йдеться про жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, що поєднані з умисним вбивством.

В українській розвідці вважають, що російські окупанти не мали наміру обмінювати українських полонених, які перебували в Оленівці та умисно стратили їх, щоб приховати тортури та жахливі умови утримання. Генштаб ЗСУ повідомляв, що підрив колонії в Оленівці вчинили найманці ПВК "Вагнера".

57 тіл загиблих захисників Україна повернула ще минулого року. Як повідомили в Офісі генпрокурора України, за результатами проведених судових молекулярно-генетичних експертиз ідентифіковано 33 особи з числа загиблих внаслідок вибуху в колонії. Наразі триває ідентифікація інших 24 повернутих тіл. На сьогодні також допитано 13 військовослужбовців, які утримувалися в одному із приміщень колишньої виправної установи та яких змогли повернути додому. За інформацією офісу Генерального прокурору України, згідно з висновками експертиз та отриманих свідчень – вибух було спричинено внаслідок застосування реактивного термобаричного гранатомета, а люди в середині бараків просто згоріли заживо.

Хто та чим спричинив загибель українських воїнів – так і не відомо

Після теракту росіян, ООН сформувало розвідувальну місію зі встановлення фактів обстрілу СІЗО в Оленівці, але вже в січні 2023 року Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерриш вирішив її розформувати місію. Причина – вона не отримала необхідних гарантій безпеки та доступу до місця злочину від РФ. При цьому в ООН зазначили, що місія може бути відновлена в майбутньому, але за відсутності прогресу зараз слід дозволити людям, що увійшли до її складу, повернутися до звичайної роботи.

"Щойно ми відчуємо, що є необхідні гарантії безпеки і ми можемо туди вирушити, місія буде відновлена", – зазначив Ґутерріш. Час поки так і не настав.

Теракт в Оленівці. Джерело: Maxar

Тільки за рік після трагедії ООН спромоглася спростувати твердження Росії про те, що українські полонені в Оленівці були вбиті нібито ракетою HIMARS. Про це заявив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк. При цьому точні обставини трагедії невідомі.

"У минулому році після трагічного вбивства українських військовослужбовців в виправній колонії в Оленівці Донецької області України, що знаходиться під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації, правосуддя все ще не наближається до звершення", – заявив днями Фолькер Тюрк.

За його словами, представники управління зустрічалися з сім'ями жертв і вислухали їх для встановлення істини і справедливості.

"Російська Федерація не надала задовільних гарантій безпечного доступу ООН для відвідування конкретного об’єкту, а також не задовольнила загальні запити управління з прав людини про доступ до районів України, що знаходяться під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації. Хоча поточні обставини інциденту в ніч з 28 на 29 липня 2022 року залишаються неясними, наявна інформація та наш аналіз дозволяють зробити висновок про те, що він не був викликаний ракетою HIMARS. В той же час треба зазначити, що на основі наявної інформації, на цьому етапі неможливо встановити ні конкретне джерело вибуху, ні точний напрямок, з якого вівся обстріл. Канцелярія продовжуватиме слідувати за цим інцидентом відповідно до свого досвіду та повноважень", – кінець цитати пана Тюрка.

Безпорадний Червоний хрест

"Попри активні конфіденційні перемовини, нам не надали доступу до військовополонених, які постраждали від нападу на Оленівську колонію, і ми також не маємо гарантій безпеки, необхідних для здійснення цього візиту. Ми докладаємо великих зусиль, щоби це змінити", – заявив свого часу гендиректор Міжнародного комітету Червоного Хреста Роберт Мардіні. Ось і все, що зробила міжнародна організація, яка через свою гуманітарну місію має право доступу до будь-яких установ та ув’язнених. Але не у випадку коли йдеться про Росію. За такої ситуації ця організація часто стає безпорадною.

Ангар у Оленівці, де вбили українських військових. Джерело: t.me/spravdi

Оленівка – приклад того, як діють міжнародні організації коли справа торкається Росії

"ООН не хоче шукати прямих механізмів впливу на Росію. Місія щодо розслідування подій в Оленівці жодного разу не зустрілася з українським омбудсменом, щоб отримати матеріали щодо вибуху у колонії, де утримували українських військовополонених", – заявляв свого часу уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, відповідаючи на питання ЗМІ.

За словами українського омбудсмана, до свого розформування місія працювала п'ять місяців і за цей час він неодноразово намагався зустрітися з її представниками, але все марно.

"З мого боку було ініційовано передачу матеріалів, які є у нас, а це експертний аналіз фото, відеоматеріалів, які оприлюднювали росіяни. Вони дають нам підстави стверджувати, що це не був обстріл HIMARS чи "Градами", чи будь-чим... На погляд експертів, не тільки українських, які брали в цьому участь, це був заряд, встановлений всередині цього бараку, який дає дуже високу температуру", — відзначив Лубінець.

"На мою думку, спроби донести світу правду й заклики щодо засудження теракту російської сторони в Оленівці – не даремні! Сподіваюся, що у скорім часі буде створена місія, яка ретельно розслідуватиме теракт в Оленівці. Адже від дати трагедії минув один рік, а на руках конкретних людей – кров понад 50 вбитих українських військових. Наш обов’язок – не допустити того, щоб винні уникнули покарання", – так прокоментував роковини трагедії український омбудсмен.

Не тиснути, не критикувати, замовчувати

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час ефіру на одному з українських телеканалів свого часу також прокоментував роботу ООН, щодо теракту в Оленівці.

"Певні люди сидять в ООН і думають: так, а як нам тут не притиснути Росію, не розкритикувати, щоб нам не зробити, щоб потім прийти до них і сказати: дивіться, ми ж тут це все не зробили, а могли б. Так ви давайте продовжуйте, наприклад, чорноморську зернову ініціативу. Давайте тут не тиснути, тут не критикувати, тут замовчувати – ось така логіка. Коли в Оленівці вбили наших військополонених, ми сказали – надішліть місію, нехай розслідує. Ви думаєте, вони туди приїхали? Я більше скажу – ця місія була тихенько закрита ООН, що називається "без шуму та пилюки". Тому у мене одна пропозиція для тих, хто хоче розслідувати – приїздіть до Києва, ночуйте тут, проводьте ночі у підвалах, зранку рахуйте – скільки прилетіло шахедів та ракет. Вони вже просто дістали цією грою в квазісправедливість", – додав Кулеба.

СБУ повідомила про підозру ексочільнику Оленівської колонії

Служба безпеки України зібрала доказову базу на колишнього керівника окупаційної "Волноваської виправної колонії" (Оленівська колонія). Зловмисник причетний до масових знущань над українськими військовополоненими у застінках російської тюрми. Встановлено, що з початку повномасштабного вторгнення РФ і до кінця липня 2022 року він організував катування більше 100 полонених бійців ЗСУ. Для тортур над потерпілими їх відводили до спеціально створеного на території колонії "дисциплінарного ізолятора".

За даними слідства, колишнім очільником окупаційної колонії виявився місцевий житель, що до 2014 року був начальником сектору з розшуку в Горлівському райвідділі розформованої міліції Донецької області.

Під час захоплення частини регіону він залишився на території міста і згодом пішов на співпрацю з місцевою окупаційною адміністрацією Росії.

На початку 2022 року зловмисник став керівником створеної агресором Оленівської колонії і пробув на цій "посаді" до кінця липня.

Йому інкримінується – жорстоке поводження з військовополоненими, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Нажаль на сьогодні він переховуються від правосуддя на тимчасово окупованій території на сході України.

"Толерантний" Твіттер

"Бойовики "Азова" заслуговують на страту, але смерть не через розстріл, а через повішення, тому що вони не справжні солдати. Вони заслуговують на принизливу смерть", – такий запис лишили через кілька годин після трагедії в Оленівці представники посольства РФ у Великій Британії. Навіть зважаючи на трагедію, про яку вже було відомо, цей допис не було видалено. Обґрунтування соцмережі просто зашкалює цинізмом – мовляв, хоча цей твіт порушує правила Твіттера щодо розпалювання ненависті, однак вирішено не закривати до нього доступ, оскільки він може бути предметом суспільного інтересу. Ну, що ж, людожери усього світу тепер знають, де саме шукати відповіді на цікаві для них теми.

Покарання винних залежить лише від України

"Міжнародні організації не є спеціалізованими установами з розслідування та притягнення до відповідальності за скоєні військові злочини, яким безумовно є вбивство військовополонених, вчинене, як вважають, задля приховування їх тортур, – говорить міжнародний юрист, учасник ініціативної групи "Геть рф із ООН" Максим Баришніков. – Наразі єдиною надією на встановлення істини – є розслідування теракту у Оленівці Генеральної прокуратури України та "куці" заяви міжнародних організацій, зокрема Верховного комісару з прав Людини ООН Фолькера Тюрка, що містять твердження про недостатнє розуміння природи того, що сталось", – констатував Максим Баришніков.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: