Завантаження ...
banner
banner

Чи можуть мобілізувати студента в Україні: коментар від юриста

Чи можуть мобілізувати студента в Україні: коментар від юриста фото

Студентів денної та дуальної форми навчання українських і зарубіжних вишів не повинні призивати під час мобілізації в Україні. Однак такі військовозобов’язані можуть стати до лав ЗСУ за власним бажанням.

Порядок призову на військову службу регулюється законами "Про військовий обов’язок та військову службу" та "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію". Юрист Богдан Пересада відповів на питання щодо мобілізації студентів.

Чи можуть мобілізувати студента?

Так, відповідно до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову під час загальної мобілізації в Україні не підлягають, серед інших – здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Це означає, що на період навчання мобілізовувати громадянина не мають права. Але відповідно до вказаної норми законодавства відстрочка поширюється лише на денну та дуальну форми навчання.

Водночас призов стосується тих студентів, які після закінчення бакалаврату і перед тим, як вступити на магістратуру, тимчасово не числяться у студентах. Вони не отримують відстрочку, адже офіційно у цей час не здобувають освіту. Також будь-який військовозобов’язаний може піти на мобілізацію добровільно, якщо він придатний до військової служби за станом здоров’я.

Чи є вікові обмеження для отримання студентом відстрочки?

За словами юриста, вікових обмежень для вступників немає. Вказана норма закону також не містить винятків щодо навчання на першій чи другій магістратурі, бюджеті або контракті, здобуванні першої чи другої освіти, тощо.

Відстрочка від мобілізації розповсюджується на студентів всіх вищих навчальних закладів, не залежно від того, це державний чи приватний виш.

Як повідомляв OBOZREVATEL, в Україні з 1 серпня діятимуть деякі нові правила мобілізації. Зокрема, за бажання строковики можуть бути переведені до категорії мобілізованих

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: