Завантаження ...
banner
banner

Бійці ПВК "Вагнер" можуть спробувати атакувати Польщу з метою "тестування НАТО" — Камінський

Бійці ПВК "Вагнер" можуть спробувати атакувати Польщу з метою "тестування НАТО" — Камінський фото

Віцемаршалок Сенату Польщі Міхал Камінський заявив, що країна серйозно сприймає загрозу, пов’язану з присутністю найманців ПВК "Вагнер" поблизу польського кордону у Білорусі.

Про це Міхал Камінський сказав в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Ми дуже серйозно сприймаємо цю загрозу, пов’язану з присутністю ПВК "Вагнер" поблизу польського кордону у Білорусі. Ми відреагували вже збільшенням кількості наших військових на східному та північно-східному кордоні. Це у тому ж таки Сувальському коридорі. Це такий делікатний момент в географії НАТО — Сувальський коридор", — сказав віцемаршалок.

За словами Камінського, влада Польщі не виключає того, що "вагнерівці" можуть спробувати зайти у Польщу з "метою тестування НАТО".

"Ніхто в Польщі не виключає, щоб з метою, так би мовити, тестування НАТО, тестувати солідарність Альянсу з Польщею, зі східною Європою, вони можуть спробувати зайти в Польщу. Швидше за все це буде начебто терористична операція ПВК "Вагнер", ніж повномасштабне вторгнення, як у випадку з Україною", — каже Камінський.

Але водночас віцемаршалок впевнений, що На це Росія не піде, бо це було б вже очевидною війною з НАТО.

"А будь-які провокації, які будуть скоювати "вагенрівці" — можливі. Але хочу нагадати, у нас в Польщі вже перебувають американські солдати та офіцери. Президент Білорусі Лукашенко натякнув про Жешув (місто у Польщі — ред), що вони начебто хотіли туди зайти. Нехай заходять. Вони там зустрінуть не тільки польську, але й американську оборону. Одне питання, хто платитиме за їхні домовини, в яких ми відправлятимемо їх назад в Росію?", — сказав Міхал Камінський.

Сувальський коридор — ділянка суходолу вздовж кордону між Литвою та Польщею завдовжки близько сотні кілометрів, що відділяє Калінінградську область Росії від Білорусі. У Північноатлантичному альянсі вважають, що цей регіон, вразливий для нападу російських військових, є однією із потенційно найбільш гарячих точок у Європі.

29 липня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час візиту на військове підприємство у місті Глівіце заявив, що близько сотні найманців із приватної військової компанії "Вагнер" вирушила в напрямку кордону з Польщею на межі з Литвою, де пролягає так званий Сувальський коридор.

Що відомо про переміщення "вагнерівців" до Білорусі

Після невдалого заколоту ПВК "Вагнер" 23-24 червня 2023 року в Росії, між ватажком "вагнерівців" Євгеном Пригожиним та невизнаним президентом Білорусі Олександром Лукашенком була домовленість про переміщення найманців на територію РБ.

За даними Державної прикордонної служби України, 15 липня велика колона "вагнерівців" прибула до Білорусі.

Речник ДПСУ Андрій Демченко вказав, що "вагнерівців" у Білорусі можуть використати для провокацій. Лукашенко заявляв, що найманці ПВК "Вагнер" хочуть на "екскурсію до Варшави та Жешува".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: