Завантаження ...
banner
banner

Статус біженця та тимчасовий захист: у чому різниця

Статус біженця та тимчасовий захист: у чому різниця фото

Щодня кількість людей, які виїхали за кордон у пошуках безпеки та захисту від воєнних дій, на жаль, збільшується. Найбільшу кількість біженців з України після 24 лютого 2022 року прийняли Німеччина, Чехія та Польща. Там, як і в більшості країн ЄС, діють програми допомоги для переміщених осіб.

*останнє оновлення даних – 18.07.2023 р.

Джерело: звіт Управління Верховного комісара ООН у справах біженців

Перетинаючи кордон держави-члена ЄС, людина може набути статусу біженця та має право отримати тимчасовий захист. 

У чому різниця між статусами та які права мають обидві категорії? Розповідають юристи Інституту аналітики та адвокації

Обидва статуси є різними правовими поняттями і мають різні юридичні наслідки для тих, хто залишає територію України. Часто терміни плутають та узагальнюють поняттям “біженець”. Через це особа, перетинаючи кордон, може неправильно визначити категорію захисту, яку хоче отримати. 

Статус біженця

Біженець – це загальне поняття, що описує людей, які були змушені покинути домівку та шукати захисту в більш безпечному місці.

Хто може набути статусу біженця? 

За отриманням статусу біженця може звернутися людина, яка: 

  • має обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідувань за ознаками раси, релігії, громадянства, політичних поглядів;
  • перебуває за межами країни своєї національної належності;
  • не в змозі або не бажає користуватися захистом своєї країни.

Термін дії статусу біженця

Отриманий статус гарантує право безстрокового проживання на території держави. Він може бути відкликаний щойно з'являються докази, які вказують на підстави для перегляду. Слід зазначити, що припинення війни в Україні не є автоматичною підставою для позбавлення людини відповідного статусу.

Як отримати статус біженця?

Процес отримання статусу біженця передбачає проходження адміністративної процедури, яка триває від 6-ти місяців. Для цього потрібно звернутися із заявою про набуття відповідного статусу до компетентного органу тієї країни, кордон якої людина вперше перетнула. Кожна країна ЄС має свої особливості процедури розгляду заяви, наприклад, вилучення паспорта до спливу 6-ти місячного терміну, заборона на працевлаштування впродовж цього строку та виїзд із країни перебування, обов'язкове проживання у відведеному державою місці.

Які права мають люди зі статусом біженця? 

Статус біженця надає досить схоже коло прав, як і тимчасовий захист. Головна відмінність полягає в тому, що не всі права доступні одразу з моменту звернення із заявою про набуття статусу біженця. Люди, які вже набули відповідного статусу, мають право на: 

  • житло (зазвичай, це спальне місце в центрі для біженців);
  • безкоштовне харчування;
  • медичну допомога (обмежену);
  • безкоштовний проїзд у громадському транспорті;

Особливість набуття статусу біженця полягає у тому, що протягом 6 місяців особа не може працевлаштуватися, поки триває розгляд її заяви про надання статусу біженця. Таке обмеження діє навіть якщо до цього часу людина жила і працювала в цій державі.

Тимчасовий захист

Питання надання тимчасового захисту регулюються Директивою ЄС 2001/55/ЄС, яка була активована Рішенням Ради ЄС 2022/382 від 04.03.2022 саме для українців. 

Українці можуть легально перебувати зі статусом тимчасового захисту в будь-якій країні Євросоюзу.  Він надається одразу після перетину кордону ЄС. Після реєстрації у відповідних органах країни українці можуть одразу користуватися правами наданого статусу.

Хто може отримати тимчасовий захист? 

Право на отримання статусу мають усі громадяни України та члени їхніх родин, які перетнули кордон 24.02.2022 і пізніше. Кожна країна-член на власний розсуд може надавати тимчасовий захист громадянам України, які приїхали до ЄС до початку війни з різних причин (наприклад, відпустка, відрядження, або ж тікаючи від можливої війни).

Термін дії тимчасового захисту

Термін дії статусу становить один рік (до 04.03.2023) і двічі може бути автоматично пролонгований на 6 місяців за умови наявності причин для надання такого захисту, але максимум до одного року (до 04.03.2024). Водночас Єврокомісія може запропонувати продовження строку ще на рік (до 04.03.2025). Отже, тимчасовий захист для українців у ЄС діятиме до моменту завершення війни в Україні.

Як отримати тимчасовий захист?

Перетинаючи кордон країни-члена ЄС, державні органи повинні повідомити людину про право на отримання тимчасового захисту. Процес отримання відповідного статусу швидкий і максимально спрощений. У різних країнах ЄС питаннями тимчасового захисту опікуються різні органи. Набуття тимчасового захисту не виключає можливості подати заявку на отримання статусу біженця.

Які права мають люди зі статусом тимчасового захисту? 

У рамках тимчасового захисту особа отримує:

  • право на проживання в країні, в якій вона звернулася за тимчасовим захистом;
  • доступ до працевлаштування (з моменту звернення за отриманням захисту);
  • доступ до житла (компетентні органи/волонтерські організації можуть допомогти з його отриманням);
  • медичну допомогу;
  • соціальну допомогу;
  • доступ до освіти дітям і підліткам. 

*права та умови перебування переміщених з України осіб можуть відрізнятися відповідно до законодавства країни, у якій вони перебувають. 

Отже, статус біженця та надання тимчасового захисту – дуже схожі поняття, проте мають відмінності відповідно до країн, де вони надаються, та правових аспектів. Якщо людина бажає одразу отримати всі соціальні права та планує повернутися на територію України після закінчення воєнних дій, то найбільш оптимальним буде отримання тимчасового захисту. Але якщо особа планує отримати права на безстрокове проживання та доступ до інтеграційної системи ЄС, тоді є сенс подати заяву про отримання статусу біженця.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: