Завантаження ...
banner

Країни ЄС позбулися газової залежності від росії: її замінили США та Норвегія

Країни ЄС позбулися газової залежності від росії: її замінили США та Норвегія фото

Як пише видання Politico, це змушує Кремль з усіх сил намагатися заткнути діру у своїх фінансах, що утворилася після його рішення відрізати європейських клієнтів після повномасштабного вторгнення в Україну минулого року.

"Сьогоднішнє підтвердження того, що ми виконали наші вимоги до зберігання газу з випередженням графіка, наголошує, що ЄС добре підготовлений до зими, і це допоможе ще більше стабілізувати ринки найближчими місяцями", - сказала комісар з енергетики блоку Кадрі Сімсон.

Ця новина підкреслює успіх ЄС у позбавленні залежності від російського трубопровідного газу. Російський газ впав до 23,6% імпорту ЄС за перші 32 тижні 2022 року, а цього року він знизився до 8,4%. Це робить зобов'язання ЄС припинити закупівлю російського газу до 2027 року досяжним.

"Це, безумовно, історія успіху, - сказав Джованні Сгараватті, аналітик брюссельського аналітичного центру Bruegel, - для Комісії, для енергетичного ринку, але тим більше для урядів держав-членів, які досить добре відреагували на заміну 1 терават-годин російського газу, що бракує". протягом року".

Російський газ значною мірою був замінений імпортом із США, Норвегії, Азербайджану та інших країн, що призвело до різкого зниження цін порівняно з піком 2022 року. Голландський індекс цін на газ TTF досяг 320 євро за мегават-годину у серпні минулого року; Цього тижня він вагався в районі 38 євро.

Тим не менш, вартість газу, як і раніше, залишається вищою, ніж до війни, коли вона коливалася близько 20 євро за мегават-годину, що означає великі рахунки для домогосподарств і нижчу продуктивність для європейської промисловості.

Як повідомляв OBOZREVATEL, сама ж Україна не домовлятиметься з Росією про продовження транзиту газу. За словами міністра енергетики, у цьому не буде потреби.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: