Завантаження ...
banner
banner

24 серпня - День Незалежності України

24 серпня - День Незалежності України фото

24 серпня, День Незалежності України. Віряни вшановують пам'ять мученика Євпла. До Нового року залишилося 129 днів.

24 серпня 2023 року — четвер. 547-й день війни в Україні.

24 серпня в Україні святкують День Незалежності. В 2023 Україна святкує 32-гу річницю. Саме 24 серпня 1991 року в залі українського парламенту ухвалили Акт проголошення незалежності України. Але все почалося набагато раніше. Століттями українці боролися за відродження власної держави. Після занепаду Київської Русі та поглинання земель Галицько-Волинської держави Польським королівством та Великим князівством Литовським, почалися численні повстання селян і козаків. Ще однією трагічною сторінкою нашої історії є національно-визвольна війна на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким. На жаль вони так і не увінчалися успіхом.

Лише на початку XX століття, коли євпропейські імперії ослабли через світову війну та революції, українці отримали шанс на суверенітет. Проте в той час суспільству та політичним силам бракувало єдності. Розкол поглибили події 1917 року і громадянська війна. Всі по-різному розуміли ідею незалежності України. В складі Радянського Союзу Україна, як і інші республіки, мала лише формальний суверенітет. Але наприкінці 1980-х років ситуація почала змінюватися. Радянська імперія занепадала. 1990 рік виявився для українців переломним моментом, адже тоді парламентарі почали працювати над Декларацією про державний суверенітет (ухвалили її 16 липня 1990 року).

Восени того ж року депутати заборонили діяльність КПРС в Україні і вирішили не підписувати майбутній договір з Москвою. Такі умови підтримала молодь і невдовзі акції мирної громадськості переросли у студентську Революцію на граніті. Протести відбувалися від 2 до 17 жовтня. Саме ці події стали поштовхом для патріотично налаштованих політичних сил в парламенті. 5 липня 1991 року Верховна Рада запровадила посаду Президента УРСР і призначила президентські вибори. Президент і Верховна Рада отримали можливість зупиняти на своїй території рішення влади СРСР, якщо вони суперечать українській Конституції.

Додатково 1 грудня 1991 року було проведено Всеукраїнський референдум, в результаті якого 90% громадян висловили згоду з Актом проголошення Незалежності України.

Також 24 серпня Міжнародний день проти нетерплячості, дискримінації та насильства, заснованого на музичній перевазі, способі життя і дрескоді. Пам'ятний день започаткувала Сильвія Ланкастер після того, як 24 серпня 2007 року її дочка Софі разом з хлопцем була побита насмерть в Россендейлі (Англія) лише за те, що належала до субкультури "готів". Сильвія також створила Фонд Софі Ланкастер, який працював у школах з молоддю і проводив лекції серед дорослих про злочини на тлі нетерплячості і насильства до людей, які мають інакший вигляд чи слухають іншу музику.

А ще 24 серпня Міжнародний день дивної музики. Започаткували свято ще 1998 року за ініціативи музиканта і композитора з Нью-Йорка, випускника Джульярдської музичної школи Патріка Гранта. Дату він обрав невипадково. Саме цього дня народився батько його дівчини, який колись став для Гранта своєрідним наставником у музиці.


24 серпня в церковному календарі — день пам’яті мученика Євпла. Він жив на Сицилії, де був дияконом. В часи, коли імператором був Діоклетіан, який переслідував християн, Євпла ув'язнили. Сталося це 304 року. Під час суду він відкрито визнав, що вірить у Господа. Його мучили різними способами, намагаючись змусити відступитися від своєї віри. Однак Євпл стояв на своєму, за що його обезголовили.

Що не можна робити цього дня

  • Не рекомендовано вживати алкоголь, тому що до людини, яка випила, можуть прийти небіжчики і її покарати.
  • Не можна скаржитися на життя, скімлити, також не варто ледарювати і думати про те, чого боїтесь найбільше.
  • В народі вірили, що краще не йти до водойм, щоб ловити рибу, тому що потопельники можуть затягнути під воду.

Народні прикмети і традиції на 24 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: під час сходу сонця дощить — така погода протримається кілька днів;
  • вітер дув кілька днів і 24 серпня нарешті припинився — можна сподіватися на хорошу погоду;
  • вранці над водоймами стелиться туман — чекайте на кілька погожих днів;
  • на 24 серпня молодик і ясна погода — в вересні майже не буде дощів;
  • на світанку сильно мерехтять зірки — чекайте на дощ через 2-3 дні;
  • мало грибів, але багато горіхів — зима буде сніжною та холодною;
  • безвітряна погода стоїть — до тепла;
  • яскраво світить сонце на Євпла — чекайте на сухий вересень.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: