Завантаження ...
banner
banner

Кухонний термометр за 400 млн гривень: ясла-садок у Кременчуці та механічна помилка

Кухонний термометр за 400 млн гривень: ясла-садок у Кременчуці та механічна помилка фото

Ясла-садок у Кременчуці ледь не купили кухонний термометр майже за 400 млн грн. Спочатку провели тендер, потім уклали договір, аж раптом виявилось, що такий термометр коштує 120 грн. Тому заявили про механічну помилку – і договір розірвали.

Дані про все це містяться в системі Prozorro. Згідно з ними, точна сума, яку ясла збиралися заплатити за термометр, становила 384 млн 100 тис. 2 грн.

Ясла-садок у Кременчуці мало не купили кухонний термометр майже за 400 млн грн
Джерело: Prozorro

Як проходив тендер

Яслам потрібен був 1 кухонний термометр. Тому вони розмістили в Prozorro оголошення про відповідний тендер, висловивши готовність заплатити за прилад із місцевого бюджету майже 400 млн грн. В оголошенні вказали, що термометр повинен:

  • мати довжину 19,5 см;
  • бути доставленим до 31 грудня 2023 року.
Заплатити майже 400 млн грн за термометр мали із місцевого бюджету
Джерело: Prozorro

Тендер пройшов вдало: переможця визначили та уклали з ним договір. Участь у торгах взяла лише фізособа-підприємець (ФОП) Чорноіван Андрій Олексійович. Якого, очевидно, готовність ясел відвалити такі гроші за термометр не збентежила.

Переможця тендера ціна не збентежила
Джерело: Prozorro

Втім, після укладання договору замовник виявив, що такий термометр коштує 120 грн. А тому заявив про технічну помилку та розірвав договір. Відповідно, ФОП-переможець майже 400 млн грн не отримає.

Закупівлю скасували
Джерело: Prozorro

"Було виявлено, що під час оприлюднення звіту про договір щодо закупівлі допущено технічну помилку, а саме оприлюднено неправильно вказану суму очікуваної вартості предмета закупівлі. Процедура закупівлі знаходиться на стадії "Завершена" і в замовника на даному етапі відсутня технічна можливість вносити зміни. ... Звіт про договір про закупівлю вирішено вважати недійсним", – йдеться у документації із закупівлі.

Після закінчення тендера з'ясувалося, що ціна на термометр була завищена
Джерело: Prozorro

Хто хотів зірвати куш

ФОП, який збирався продати термометр за майже 400 млн грн, працює вже давно – з весни 2004 року. За даними сервісу YouControl, основним видом його діяльності є роздрібна торгівля газетами та канцелярськими товарами у спеціалізованих магазинах.

Зареєстрований він у тому ж Кременчуці. Там же Чорноіван – як звичайна фізособа – володіє відразу 9 об'єктами нерухомості.

Доти ж, як спробувати зірвати куш в близько 400 млн грн за термометр, ФОП на держтендерах заробляв порівняно небагато:

  • до 2019 року – менше ніж 150 тис. грн;
  • 2020-го – 1,378 млн грн;
  • 2021-го – 1,567 млн грн;
  • 2022-го – 1,156 млн грн.
У Кременчуці ясла хотіли купити 1 термометр майже за 400 млн грн і навіть знайшли, кому

Джерело: YouControl
Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше ж Конотопська мерія провела тендер на закупівлю 142 бетонних півсфер, які використовуються як обмежувачі на дорогах, вартістю 9 млн 942 тис. 840 грн. Притому, що ринкова ціна цих предметів у сотні разів нижча. Мер міста вже заявив, що сталася помилка і насправді вартість тендера склала 99 428 грн. Що все одно перевищує ринкову ціну.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: