Завантаження ...
banner
banner

Росія розгорнула "резервну армію", щоб підсилити південний напрямок фронту – ISW

Росія розгорнула "резервну армію", щоб підсилити південний напрямок фронту – ISW фото

Країна-агресор Росія розгорнула елементи недавно створеної 25-ї загальновійськової "резервної" армії, щоб дати можливість частинам, що зараз перебувають у Луганській області, передислокуватися на південь України. За допомогою додаткових сил окупанти сподіваються стримати український контрнаступ.

Сформована "резервна" армія замінить на Луганщині підрозділи 35-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади та 90-ї танкової дивізії, які брали участь у провальній російській наступальній операції взимку 2023 року в Луганській області. Про це йдеться у аналітиці Інституту вивчення війни.

Зазначені підрозділи діяли без ротації лише на рівні бригад і полків, як і багато передових російських підрозділів по всьому театрі військових дій. Аналітики наголосили, що відсутність оперативних резервів змусило російське командування проводити подальші передислокації та приймати важкі рішення про те, яким ділянкам фронту віддати пріоритет.

Командування країни-агресора перекинуло в Луганську область елементи нещодавно сформованої та, ймовірно, низькоякісної та недостатньо укомплектованої 25-ї загальновійськової армії, щоб звільнити відносно ефективніші підрозділи для перекидання на південь України.

На думку аналітиків ISW, 25-а загальновійськова армія навряд чи буде настільки ж боєздатною, враховуючи її поспішне розгортання, раніше, ніж повідомлялося про передбачувану дату розгортання у грудні 2023 року. Раніше міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив, що міноборони сформувало "резервну армію", яка в середині травня 2023 року розпочала набір особового складу з Далекого Сходу Росії.

Повідомляється, що 25-а "резервна" армія складатиметься з 30 тис. контрактників у двох мотострілкових дивізіях, а також невизначеної кількості танкових та артилерійських дивізіонів. При цьому начальник ГУР Міноборони України Кирило Буданов заявив, що російські війська сформували 25-ту загальновійськову армію як "стратегічний" резерв і не мають наміру приводити це з'єднання в бойову готовність раніше жовтня або листопада 2023 року.

Варто зазначити, що додаткові російські передислокації та негайне виділення оперативних резервів дозволяють припустити, що короткострокові потреби у підкріпленнях перешкоджають наміченим довгостроковим зусиллям відновлення боєздатності армії країни-агресора.

Росія розгорнула

Джерело: DeepStateMap
Нагадаємо, воїни Сил оборони України намагаються прорватися через головну лінію оборони РФ на південному сході – вони атакують позиції окупантів у районі населеного пункту Вербове. Таким чином, українська армія планує "поставити" в зону досяжності своєї артилерії критично важливі російські логістичні лінії в районі Токмака.

Раніше представник національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що за 72 години Сили оборони просунулися вглиб позицій окупантів на кілька кілометрів між селами Роботине та Вербове у Запорізькій області.

Як повідомляв OBOZREVATEL, колишній командувач армії США в Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес заявив, що поки що тимчасово окупований Крим не буде звільнений, Україна не буде в безпеці і не зможе відновити свою економіку.



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: